DİN EGİTİMİ hakkında belki de ilk söylenecek sey, bu kavramın degisik cevrelerce degisik anlamlarda kullanıldıgıdır Bazıları, din egitimi denince sadece okullarda ya da Kur'an kurslarında verilen din egitimini anlıyor Böyle anlayınca da, cocuga din egitimi on bes yasından sonra verilsin gibi kendince önerilerde bulunabiliyor Fakat ideal din egitimi bu tanımdan cok daha genis bir cerceveye sahiptir
Islam’da din egitimi, bir acıdan bakılırsa cocuk dogduktan itibaren, bir acıdan bakarsanız ondan da önce, es secimiyle birlikte baslar Bu egitimi es secimiyle baslatan din alimleri, uygun bir es secilmedigi takdirde cocugun ilk ve temel okulu olan evde tasların hicbir zaman yerli yerine oturmayacagını haklı olarak öne sürerler
Dinimize göre egitim, ne sadece okul duvarları arasına ne sadece eve, ne de belli bir yastan sonrasına hasredilen bir seydir: daha cok hayat boyu ve her yerde bir nitelige sahiptir
Bu acıdan bakıldıgında, cocuk dogdugu andan itibaren ona verilen her sey egitim kapsa girer Onun emzirilmesi, altının temizlenmesi, kucaga alınması, sevilmesi bile bu egitimin bir parcasıdır Neyin egitim olup olmadıgıyla ilgili bir soruya dinin verecegi cevap, Cocugun duygularını, düsüncelerini, bedeni gelisimini, Rabbine olan yakınlıgını, ileride olgun bir iman sahibi olup olmamasını etkileyecek her sey egitimin konusudur olacaktır O bakımdan okulda ögretmenlerden önce evde anne baba, cocuk icin en önemli eğitici olduklarının farkında olmalıdırlar!!!!!
Günümüz gelisim psikolojisi bilgileri de bu yargıyla uyum halindedir Uzmanlar, cocugun 0-7 yas arasındaki egitiminin asla ihmal edilmemesi gerektigini belirtmektedirler Hele hele el kadar cocuk ne anlar anlayısı cok yanlıs bir cıkarsamadır Cünkü o hicbir seyden anlamadıgını sandıgımız cocuk bir yasına kadarki dönemde anne ve babanın konusmalarıyla, kelimeleriyle hafızasını doldurur Sonra da yasını tamamlamaya yakın hafızasına aldıgı kelimeleri kullanmaya yeltenir Telaffuzu kolay kelimelerle de bunu basarır
Yine bu dönemde cocugun konusmaya baslamasının yanısıra, emeklemesi, düse kalka yürüme egzersizleri yapması da daima bir öğrenme faaliyeti icinde oldugunun delilidir
Hürmetlerimle |