90 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 04.12.07, 17:06 Nr.: 1 Antworten

Kurban ile ilgili 3 sorunun cevaplari
Arkadaslar verdigim sorulara bendeki kynaklara göre dogru cevap veren arkadaslarin ismini de aktaracagim artik.Bu sorulara dogru cevap veren arkadaslarimiz:

1.soru: beyazmelek77,xxfirtinaxx, melaike
2.soru: xxfirtinaxx, melaike
3.soru: sivasli_seko, beyazmelek77, xxfirtinaxx, melaike, biolojikafetboy
-------------------------------------------------------------------------------------------
Cevaplar:
soru 1:
Bir kimsenin ev almak amaciyla biriktirdigi para ile kurban kesmesi gerekir mi?

Cevap:Evet, bir kimsenin ev almak maksadiyla biriktirdigi paradan sahih olan görüse göre, kurban kestirmesi gerekir.
-------------------------------------------------------------------------------------------
soru 2:

Kurban kesmekle yükümlü olan kimse kurbanini hanimi adina kesebilir mi?

Cevap: Hayir, kendi kurbanini hanimi adina kesemez.Cünkü kurban kesmek kendisine vacip olmustur.Ancak kendi kurbani yani sira isterse hanimi adina da kurban kesebilir.
----------------------------------------------------------------------------------------------
soru 3:

Kurban kesmek yerine bedelinin bir fakire yada hayir kurumunua verilmesi caiz midir?

Cevap:Hayir, kurban kesmek yerine , bedelinin bir fakire veya bir yardim kurulusuna verilmesi caiz degildir.Cünkü kurban yükümlülügünün kalkmasi ancak , Allah rizasi icin kurban kaninin akitilmasi ile gerceklesir.
0

Beitrag gepostet am 04.12.07, 17:09 @mecnuni Nr.: 2 Antworten

_tyafun_ nickli arkadasimzin sorusunu buraya tasidim,güzel soru oldugu ve önceki baslik adi altinda gözden kacabilecegi icin._tayfun kardes senden izinsiz buraya tasidim hakkini helal et.

sevgilikardesim,

senin kaynaginin dogrulugu nereden anlasilir? Kurban nedir ve kesimindeki amac nedir? (kan akitmakmi yoksa et yiyeymiyen fakirlere yilda bir seferde olsa kurban vasitasi ile et yemekmi? önce buna aciklik getir.) kan akitmak ise cevabin bunun islamla bir alakasi yok önce sana bildireyim .......
-----
Birimiz hepimiz, Hepimiz birimiz icin...Kuvvaimilliye
0

Beitrag gepostet am 04.12.07, 17:18 @mecnuni Nr.: 3 Antworten

_tayfun_ kardes benim verdigim cevaplarda bir eksiklik veya noksanlik olursa yardimci olmanizi isterim elbet.Ben kesinlikle benim cevaplarim dogrdur iddiasinda bulunmuyorum.Ancak verdigim cevaplarda kaynak olarak ehli sünnet velcemaatin fikih kaynaklarindan yardim aliyorum.
benim sorum ile senin sorun farkli.Benim sorum da verilmesi gereken cevap kurban kesmek yerine kurban kesilmeyip bedelinin yardima muhtaca verilmesinin caiz olup olmadigidir.bunun cevabida caiz degildir.yoksa kesinlikle islamda kurban kesildikten sonra en eftali kesilen etin yardima muhtaclara, fakirlere taksim edilmesidir.

kurban ibadetinin yerine gelmesi icin de kan akitmak mecburidir.bunun islamda yeri yok demen biraz iddali ve asilsizdir.eger ki buna gecerli bir cevabin varsa bizlerle paylasmani isterim. yada su soruma cevap verirsen konu aciklanmis olur, eger ki kurban da maksat kan akitmak degilde , fakirlere et dagitmak ise kasaptan hazir kesilmis eti alip fakirlere dagitsak kurban ibadetini gerceklestirmis olur muyuz?
0

Beitrag gepostet am 04.12.07, 18:17 @mecnuni Nr.: 4 Antworten

sevgili kardesim,

iKurban islamda hicretin ikinci yilinda vacip olmustur ve bu gün islam din adamlari arasinda kurban ile cok büyük görüs farkliliklari vardir ve dogrudur .hanefi mezhebine göre Hac süresindeki ayetler gecerlidirki oda mal ile yapilan ibadet sekline girer.Zira bu durumda kurban keserek Kan akitmanin (akikka, yeni dogan cocuklar icin kesilen kurban) bir anlami yoktur dolaysi ile kisi kendisikesemezse vekaleten bir baskasina bu görevi verebilir bu mal ile ibadet oldugundan islam hukukunda caiz olan bir kissadir.

kan akitma sarti yada kurban kesimi yahudi topluluguna mal olmus eski bir adettir ve bu adetde coktan beri yapilmiyor(tapinaklarinda kurban keserek kan akitirilardi) hiristiyan alemi ise mesihin gelisi bu tür kan akitma adetlerini onlarda rafa kaldirmislar.

Islam ciktigi cografi yapi ne yazikki bazi ters uygulamalrida islama mal ederek günümüze kadar gelmistir.

iTekrar belirtiyorum, Kurbankesimi islamda mal ile yapilan bir ibadetdir bunun icin vekil tayin edilebilir..diger sorulariyin cevabi da yazdiklarimin icindedir.

hoscakal.
-----
0

Beitrag gepostet am 04.12.07, 18:29 @_tayfun_ Nr.: 5 Antworten

sevgili kardesim,

ayni cevaplar üzerinde hemfikiriz.yani kurban kesmek sart.kurban kesmenin sart olmasi ise islamda kurban kesebilecek kadar zengin olma kosulu.diyorsun ki kendi kesmezse bile vekalet verebilir.dogru vekalet verebilir ancak vekalet verdigi kiside vekalet aldigi kisi adina kurban kesiyor yani kurbanin kanini akitiyor.güzel kardesim bir kimsenin kurbani ne zaman gecerli olur.kurbani kestigi zaman mi, yoksa kurban etini dagittigi zaman mi? yada kisi kurbani keser etini kimseye vermezse bu ksinin kurbani gecersizdir diyebilirmiyiz?
0

Beitrag gepostet am 05.12.07, 00:15 @mecnuni Nr.: 6 Antworten

sevgilikardesim,

islamfikihinda kanakitmak ilede bir sürü görüsler oldugu gibi Kuranda dada Bakara süresinde belirtilmis. kan akitmaktaki amac tamamen pisikolojik olup islaminsartlarindan degildirama hacca gitmek islamin sartlarina girdiginden Hanefi mezhebinde kurbankesimide mal ile ibadet sekline giriyor ve vekil edilirse eger vekil olan kiside kurban hususlarina göre kesim ve dagitim isini üstüne almakla mükellef oluyor.

Piskolojik konumuna gelince, bilmem bilmisinsin halk arasinda bir deyim vardir GÖZÜNÜ KAN BÜRÜMÜS diye buda bize cok Tanrili caglardan gelen bir adet olup devem etmekdedir dolaysi ile bu adet sadece islam ülkelerinin disinda baska ülkeleerde gözlenebilir örnegin r Viatnamli bir Budist bile kan akitarak kötü ruhlardan korunacagina inanir.Bizdede tanriya karsi görevlerini yerine getirmekten dolayi ic rahatliga kavusulur.

Akik konus vardir birde kan akitmakda buda HZ ibrahim zamanindan gelen bir adetdir (Mitorlojiyi bildigine eminim yoksa su siteden faydalanabilirsin.//www.enfal.de/buhari/akika.htm )bunun Mal ile bir ibadetle alakasi yoktur.

Diger bir sorun kurban kesilir ve etinin ücte birini kendine ,diger birini komsu ve akrabalarina ve diger birinide fakirlere dagirmakla kurban eti degerlendirilir, pstuda sadaka olarak verilir. dagitilmazsa o kurbanliktan cikar amma hali vaktzi yerinde olmayibda illaki tanriya hos görünmek isteyen bir fakir yada cok kalabalik bir aile kurban etinin ücte ikisinden faydalanabilir birinide yine cevresindeki komsu ve diger fakirlere dagitmakla yükümlüdür.
gördügün gibi hanefi mezhebinde kan akitmaktan ziyade etin degerlendirilmesi önemli yer almakta.
islam fikihcilari yine kurban kesecek kisilerin belirlenmesinde de görüs ayrilgindadirlar, Bir kismi malla ilgili oldugundan erginlik cagina girmemeis, yada akli dengesi yerinde olmayan bir ksinin bile mali,parasi varsa kurban kesebilir derken bazilarida kissa koyuyur ama Peygamber efendimiz zamanindaki dinbilginlerinin eserlerine bakacak olursan cogunlugu yine mal ile ibad icinde oldugundan parasi olan herkes (Müslüman olmak sarti) kurban kesebilir diyorlar.

hoscakal.

-----
0

Beitrag gepostet am 05.12.07, 01:53 @_tayfun_ Nr.: 7 Antworten

güzel kardesim paylasimin icin tesekküerler.ama bakiyorum ayni döngü icerisindeyiz.verdigin bilgilerin hepsi dogu katiliyorum, benim sadece yanlis anladigim diyeyim etin ön plana cikartilmasi idi. yani kurbandaki hedef etin fakirlere dagitilmasidir.ama bu et kisinin kendi kestigi kurbanin eti olmasidir. yoksa kurban kesmeyip kasaptan alinan et ile fakirlere dagitsan kurban vazifeni yerine getirmis olmazsin.ama paylasimlarini okudugum kadariyla zaten böyle bir düsünce de yok ortada.yani hedef ve gaye kurban kesilmeli...
tekrar güzel paylasimin ve görüslerin icin tesekkürler...
0

Beitrag gepostet am 05.12.07, 07:52 @mecnuni Nr.: 8 Antworten

sevgilikardesim,

madem ayni seyler üzerinde mutabikiz sorun yok olamazda zaten... Hos sohbetin icin tesekürler, esenlikle kal..
-----
0

Beitrag gepostet am 05.12.07, 13:27 @melaike Nr.: 9 Antworten

bize selajm yokmu saksakci melehat? ))
-----
0

Beitrag gepostet am 06.12.07, 00:22 @melaike Nr.: 10 Antworten

ne yapayim milletin kafasini Kurban ile karistiriyorsun... .-))
-----
0

Beitrag gepostet am 06.12.07, 01:11 @melaike Nr.: 11 Antworten

benden Kurban olmaz ama Büyükruhlara adak olur.. )))
-----
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!