90 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 01.01.15, 17:17 Nr.: 1 Antworten

akil mi, mutluluk mu?

"ilkokul sonlardaydim, avucuma sıkıstırılan harcligimla ne yapacagimi düsünüp duruyordum. Derken cadde kenarina eski kitaplar dizen yasli adami gördüm, elbisesi yamali, avurtlari cökmüs, zayif perisan görünen bir ihtiyar, üzülmüstüm haline, kitaplara bakmaya basladim, bir kitap alip ihtiyara yardimci olmakti amacim. Bir kitap dikkatimi cekti, Satranc öyküsü adini tasiyan bu kitabi aldim yasli adamdan. Kitabi okumaya basladiktan sonra; O cocuk halimle nazi almanyasinin Avusturya´da sorgulama tekniklerini, sonra tutuklu bir adamin sorguyu beklerken rastgele bir kitabin eline gecmesini ve o kitabin hayatindaki etkilerini! Kitabi okuyup cok etkilenmistim. Ayni yazarin baska kitaplarini bulup okudum. Sonra Anne Frank´in hatira defterini, derken farkinda olmadan bir kitap kurdu olup cikmistim, kendi yazarlarimiz dahil, dünya edebiyatindan bir cok kitabi okudum." 
Okumak insani degistirir, herseyi sorgulamaya baslarsin degisik hayatlar, varlik, yokluk, sebebler, psikoloji, sistem vs. Bu degisim insani genelde mutlu eder mi? Tartisilir! An olur, ögrendiklerini tasimak seni yorar, görmesem dersin insanligin hallerini, insanlik disi olaylari farkeder, ölmeden ölmesem dersin! Bilgiyi tasimak insani gercekten yorar mi?

Ünlü Fransız düşünürü Voltaire, “İyi Kalpli Bir Brahman” adlı öyküsünde, kahramanın;“… komşu kadın kadar cahil olsaydım mutlu olacaktım; fakat ben böyle bir mutluluğu istemezdim”, demesi üzerine mutluluğu tartışır:

Voltaire’in saptaması söyle:

‘Akıl’, hele bir de aşırı bilgiyle de yüklüyse rahat durmaz; ordan oraya seğirtir; onu kurcalar, bunu irdeler, şunu tahlil eder… Ve derken uyku haram olur insana… 

Yalnız bizim toplumumuzda değil, dünyada da, felsefeyle, matematik gibi soyut bilimlerle uğraşanlara ‘deli’ gözüyle bakılması bundandır… Çünkü filozof dediğin yok yere başına dert açan insandır! 

Ne denir böylelerine; tabii ki, ‘deli’…

En kolay mutlu olan insan, bilgisiz insandır, evet; çünkü ‘irdeleme aşkı’ndan uzaktir o!

İlkel insan mutluydu; çünkü bilgisizdi. Ve bu haliyle, doğaya yakındı.

Doğa farkinda midir?

Evet!

Doğa farkindadir; Yıkar/yakar/yapar/olusturur… Fakat izah etmez.

Şu halde işin içine ‘izah çabası’ girdi mi mutsuzluk başlıyor!

Bir de tam bilgili insanlar…

Kimdir bunlar?

Peygamberler ve Deha´lar

Bunlar eşkal-i hariciye itibariyle sıradan insan olmakla beraber, kabul etmeli ki onun üstündedirler. Geçmişi ve geleceği aynı ‘sihirli ayna’da görebilme kudret ve yeteneğini haizdirler. 

Bazı ‘aydın’ yahut ‘yazar’ dediğimiz kişiler onları taklit etmeye çalışır; fakat bu çaba yersizdir; çünkü onlar doğuştan öyledir!

Demek ki; 1-, cahil adam, 2-, bilge adam mutlu…

Bir de arada kalanlar var.
O zaman arada kalanin cani ciksin misali!

Hani "Yarım imam dinden, yarım doktor candan edermiş" derler ya, yarım bilgili insan da kendini mutlu yaşamaktan ediyor…

Demek  ki insan duygu ve düşünce labirentlerinde gezinmeyi öğrendi, yandı! 

Herseyi arastirmak, sonsuz bilgi mutsuz eder mi insani?

-----
"Birinin sizi sevmesi sizin elinizde degildir"
0

Beitrag gepostet am 01.01.15, 17:41 @seslenis Nr.: 2 Antworten

akil mi, mutluluk mu?

Sems ne güzel ifade etmis; 

Aklın kimyası ile aşkın kimyası başkadır.
Akıl temkinlidir. Korka korka atar adımlarını.
"Aman sakın kendini" diye tembihler. 
Halbuki aşk öyle mi? Onun tek dediği: " Bırak kendini, ko gitsin! "
Akıl kolay kolay yıkılmaz. Aşk ise kendini yıpratır, harap düşer.
Halbuki hazineler ve defineler yıkıntılar arasında olur. Ne varsa harap bir kalpte var.

-----
0

Beitrag gepostet am 01.01.15, 17:45 @herhangibiri Nr.: 3 Antworten

akil mi, mutluluk mu?

Forum icin söyle bir benzetme yapilabilir mi?

Forum: KIRIK ve HARAP KALPLER RIHTIMI!

-----
0

Beitrag gepostet am 01.01.15, 19:34 @-redbull- Nr.: 4 Antworten

akil mi, mutluluk mu?

Kadin secer genelde! Durum böyle olunca, secerken kalite ariyor. örnegin; Bir kafede yalniz oturan bir kadinin cevresi erkek akbabalarca gözlenir, cogu kadindan gelecek bir isaret ya da bir gülücük icin orada aralarinda savas icin hazirkitadir. Tabi kadin elindeki bu secim gücünü kullanmaktan geri kalmaz. Ve iste o an kadinda akil devreye girer. Secici ya! istekler bitmez! Ahhh! Ahhh! Biz erkekler. Kadinlara dünyada secme secilme hakki tanirken, nerden aklimiza gelirdi sadece secme hakkini kullanacaklari!

Eskiden kadin, esim iyi olsun, kumari ickisi olmasin, evine bagli olsun yeter derdi. Kadinda ki masumiyet erkegi nasilda sudan cikmis baliga cevirirdi. Simdi o masumiyet yerini "Ben bu erkek denilen, zaaflarinin kölesi, bir bakima benimde kölem olacak, bu adamdan nasil faydalanirim"a dönüstü. 

Yani isimiz zor! 

-----
0

Beitrag gepostet am 01.01.15, 19:56 @-redbull- Nr.: 5 Antworten

akil mi, mutluluk mu?

Senin o dedigin secimden sonra red! Mesela burayi ele alalim, burada bir deneme yaptik, nik degisimiyle girildi, erkek nikini kullanan bayan, yaklasik otuz hanima yaziyor. Sonuc; Hicbirinden yanit gelmiyor "Sinir oldum!" diyor. Digeri kime yazsa yanit hazir...

-----
0

Beitrag gepostet am 02.01.15, 14:37 @herhangibiri Nr.: 6 Antworten

akil mi, mutluluk mu?

-

-----
0

Beitrag gepostet am 24.01.15, 02:20 @herhangibiri Nr.: 7 Antworten

akil mi, mutluluk mu?
Selam 
paylasim icin sagolun
saygilar 
0

Beitrag gepostet am 24.01.15, 08:03 @dagcicegimm Nr.: 8 Antworten

akil mi, mutluluk mu?

Katiliminiz icin ben tesekkür ederim.
-----
0

Beitrag gepostet am 15.03.15, 16:53 @herhangibiri Nr.: 9 Antworten

akil mi, mutluluk mu?
Akli olan mutlu olabilir
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!

akil mi, mutluluk mu?