90 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 27.02.21, 20:13 Nr.: 1 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...

Uzun  yillar önce okudugum  ve  etkisinden cikamadigim   paylastim ,, lütfen okuyun... 

Günün son dersinin sonuna gelinmişti. Öğrenciler çıkmak için sabırsızlanıyordu. Defter ve kitaplarını çantalarına koydular. Zil çalar çalmaz, dışarı çıkmak için hazırdılar. Yalnız, Ali hazırlanmamıştı. Gecikmek için de elinden geleni yapıyordu. Nihayet zil çaldı. Öğrenciler bir anda kapıya yöneldi. Ali, yerinden kalkmadı. Ağır ağır eşyasını topladı. Bir yandan göz ucuyla öğretmenine bakıyor, bir yandan da arkadaşlarının gitmesini bekliyordu.

Öğretmeni, onun bu hâlini fark etti:

– Hayrola Ali, dedi. Eve gitmeyecek misin?

Ali, son arkadaşının da çıktığını görünce cevap verdi:

– Sizinle konuşmak istiyordum öğretmenim.

– Peki, dedi öğretmeni. Ne söyleyeceksin bakalım?

– Ahmet arkadaşımız var ya…

– Evet, ne olmuş Ahmet’e?

– Durumları pekiyi değil galiba. Annesi, beslenme çantasına pekiyi şeyler koymuyor.

– Eee?

– Ona yardım etmek istiyorum. Ama benim yardım ettiğimi bilirse üzülür. Günde bir simit parası biriktirip her hafta size versem, siz de ona verseniz?

Cebinden bir avuç bozuk para çıkarıp öğretmenin masasının üzerine koydu. Nurhan Öğretmen, paraya dokunmadı. Sandalyesine oturup düşündü. Ali hakkındaki bilgilerini yokladı. Bildiği kadarıyla ailesinin durumu pekiyi değildi. Bu çalışkan ve sevimli öğrencisi, ne kadar da iyi niyetli ve düşünceliydi. Zengin bir ailenin çocuğu değildi. Buna rağmen yardım etmek istiyordu. Üstelik yardım ettiğinin bilinmesini istemiyordu.

Nurhan Öğretmen:

– Dur bakalım Ali, dedi. Bildiğim kadarıyla sizin de maddî durumunuz pekiyi değil. Yanlış mı biliyorum?

– Doğru biliyorsunuz öğretmenim. Babam gündelikçi. Çoğu zaman iş bulamıyor. Ama ben de çalışıyor, para kazanıyorum.

– Nerede çalışıyorsun?

– Simit satıyorum.

Nurhan Öğretmen yine durup düşündü. İyiliğin bu kadarına ne demeliydi şimdi. Bunun gerçekleşmesi zordu. Onu, bundan vazgeçirmek için bir çare bulmalıydı. Bunu yaparken, sevimli öğrencisini de kırmamalıydı. Onunla biraz daha konuşursa, belki bir yolunu bulurdu.

Nurhan Öğretmen, Ali’ye döndü:

– Büyüyünce ne olmak istiyorsun, diye sordu.

– Çok zengin bir işadamı…

– Niçin?

– İnsanlara daha çok yardım etmek için…

– Güzel, dedi Nurhan Öğretmen. Bak şimdi Ali, Ahmet’in ailesinin durumu pekiyi değil; bu doğru. Ama sizinki de bundan pek farklı değil. İstersen acele etme; çok zengin olduğun zaman insanlara yardım edersin. Olmaz mı?

– Olmaz, dedi Ali. Şimdi yapmalıyım.

– Neden olmaz?

– Üç sebepten dolayı olmaz.

Birincisi: Bu para zaten benim değil. İyilik ettiğim için Allah, beni insanlara sevimli gösteriyor. İnsanlar da bundan etkileniyor, daha çok simit alıyorlar. Bu sayede gün boyu çalışanlardan bile fazla simit satıyorum. Hele mahallede Hasan Amca var, her gün iki simit alıp güvercinlere veriyor.

İkincisi: “Ağaç yaş iken eğilir.” deniliyor. Şimdiden iyilik yapmayı öğrenmezsem büyüdüğümde hiç yapamam.

Üçüncüsü ise daha önemli: Büyüdüğüm zaman çok zengin bir işadamı olmak istiyorum. Zamanında yatırım yapmayanlar büyük işadamı olamazlar.

Nurhan Öğretmen, karşısında büyük biri varmış gibi dinliyordu:

– Bu sonuncusunu pek iyi anlayamadım, dedi?

– Açıklayayım öğretmenim, dedi Ali. Şimdi, çok zengin olmadığım için, ancak günde bir simit parası kadar yardım edebiliyorum. Bundan fazlasını veremem. Allah, Cennet’i gücü kadar iyilik edene veriyor. Şimdi gücüm bu olduğuna göre Cennet’in fiyatı birkaç simit parası kadardır. Eğer zengin olmadan ölürsem birkaç simit parasıyla Cennet’e girebilirim. Bundan daha kârlı bir yatırım olur mu?

Nurhan Öğretmen’in gözleri dolmuştu. Başını “Evet” anlamında sallarken Ali’yi evine yolladı.

Sınıfa geri dönerken okulun boşaldığını fark etti. Eşyalarını toplamak için masasına döndüğünde Ali’nin bıraktığı paraların masaüstünde kaldığını fark etti. Sandalyesine gayrı ihtiyarı oturdu ve paraları eline aldı. Hiçbir para ona bu kadar kıymetli gelmemişti. Sanki elinde dünyanın en kıymetli incilerini, yakutlarını, elmaslarını tutuyordu. Hatta bu paralar onlardan bile kıymetliydi. Öyle bu paralar, Bu bozuk SİMİT paraları, Cenneti satın alabilecek paralardı. Sanki hiç bırakmak istemeyen bir duygu ile sımsıkı kavradı bu bozuk simit paralarını.

Oturduğu yerden kalkamadı Nurhan Öğretmen. İçinin dolduğunu, Tarif edilemeyen duygulara boğulduğunu hissetti. Birden boşalan sağanak yağmurlar gibi ağlamaya başladı. Ağladı… Ağladı.

Kendine geldiğinde akşam olmuştu. Yavaş yavaş sınıftan çıkıp okuldan ayrılırken bekçi Sadık ” Bozuk Simit paraları ile cenneti satın almak, Bozuk Simit paraları ile cenneti satın almak” diye Nurhan öğretmenin sayıkladığını duydu. Bekçinin hayretler içinde “Ne dediniz hocam” demesini bile duymayan Nurhan öğretmen bekçinin şaşkın bakışları altında akşamın alaca karanlığına karışıvermişti.

-----
Kalp neyle doluysa,, dudaklardan o dökülür.’..
0

Beitrag gepostet am 27.02.21, 20:29 @merdo Nr.: 2 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
Tesekkür ederim,, begendigine sevindim...)
-----
0

Beitrag gepostet am 27.02.21, 20:47 @merdo Nr.: 3 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
Mutluluk ikiz olarak dogar... Onu tatmanin tek bir caresi vardir,,,
 o da paylasmak...
)

-----
0

Beitrag gepostet am 27.02.21, 20:48 @emine_ Nr.: 4 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
Çok güzel bir paylaşım ,beğenerek okudum emeğinize saglık
0

Beitrag gepostet am 27.02.21, 20:50 @kozalak Nr.: 5 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
Cok  tessekkür ederim,, sevindim ,, okuyan gözlerinize  saglik...
-----
0

Beitrag gepostet am 28.02.21, 13:57 @emine_ Nr.: 6 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
merhaba.  muhtesem bii  hikaye  göz yaslari icerisinde okudum. canlilar  arasinda  bu   ve  buna benzer  pek cok  hikaye  yasaniyor  ve  yasanacakta.  canlilar  bunun  icin  var,  ve  insanda, insani farkli  kilan  Yüce Allahin  külli iradesinden verilmis  cuzi  irade var.  bu  nedenle  insan  tefekkür  etmekle mükelleftir.  tefekkür  Ana rahminde  baslar ve sürec icerisinde insanin  karektirini,  kisiligini olusturur. insan  cuzi iradenin  kutsiyetini, anladiginda, eylemlerini  yaparken Allahin külli iradesini  hatirlar  kendi  kisitli  iradesinide  buna  bakarak  idrak  ederek  kullanmaya özen  gösterir.  bu  suurda  olan  bir  insan  bu  alemde var  olan  her  seyi  varligin  kendi  fitratinda  degerlendirir.  bu  insani  hür  irade  ve  adaletli, adil  yasama  sürecine götürür. böylelikle  sevgi, saygi, hosgörü ve paylasim  esasli  yasam anlayisimiz  olur,  zaaflarimiza   yenilmeyide minimuma indiririz. Allah  yarattigi  bütün  canlilara zat'ini idrak etme firsat versin insaAllah.
0

Beitrag gepostet am 28.02.21, 19:23 @sevdalim68 Nr.: 7 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
Merhaba uzun  yillaar  önce  bende    cok etkilenmistim  ve  hala  etkisi  sürüyor....
Dilerim bu  paylasim  bir  nebzede olsa  tüm okurlari  etkilesin....

Güzel temmennilerinize  aminnn insaALLAH....

-----
0

Beitrag gepostet am 28.02.21, 22:22 @massmavi Nr.: 8 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
Tesekkür ederim,, sizinde güzel yüreginize saglik,, yorumunuza katilmamak mümkün degil...
-----
0

Beitrag gepostet am 28.02.21, 23:52 @emine_ Nr.: 9 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
harika cok güzel bii hikaye cok beyendim duygulandim gözlerim doldu okurken emine bacim ellerine yüregine saglik paylasmak herzaman güzel birsey süper tsk ederim
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 15:43 @emine_ Nr.: 10 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
eline saglik guzel bir yazi paylastigin icn tsk ler
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 16:17 @emine_ Nr.: 11 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
yine döktürmüşünüz Emine ablacığım paylaşım için teşekkürler.
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 16:20 @emine_ Nr.: 12 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
hikaye benim kafama hic yatmadi

niye diyeceksin allah askina bozuk para ile cennet satin aliniyorsa,ben kagit parayla en iyi yerden satin alirim..

ayrica bir ögretmene bir ögrencinin ders vermesi tersten olmus,,,dogrusu ögretmenlerin ögrenciye ders vermesi degilmidir..

0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 16:38 @pusu_vadi Nr.: 13 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
da konuyu anlamadın yada iyi okumadın o yaşta bir çocuk çalışıpta kazanđığın simit yaralarını veriyorsa yada yardım ediyorsa ne güzel birde bilinmesini bile istemiyor keşke böyle cocuklar yetiştire bilsek ne fakir kalırdı ne de aç insan değilmi
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 17:03 @kuzeykoray Nr.: 14 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
iyi güzel neden nurhan ögretmen bu durumu engellemeye calisiyor ??? ögrenciyi överken ögretmenin durumu bence cok kötü..
baska verilen mesaja bak 
bozuk simit paralari ile cenneti satin almak,,bu dinle alay etmektir,ve hocalarin cennetten tapu satmasina benzer,dinin tahrip bozulmasi ayni zamanda algiyla din ögrenmeye yöneltir..
hele sen kitabin olan kurani okudunmu? bak bakalim parayla iyilik yapip cennet satin aliniyormu
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 17:22 @pusu_vadi Nr.: 15 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
dinle alay edilecek bir durum görüyorum cocuk küçük yaşta Dini bilgilerle yetiştiriliyor.kendisi mağdurken diğer bir arkadaşın mağdurluğunu düşünmek kadar iyi bir düşünce her cocuğun o yaşta düşünmesi güzel değilmi öğretmene gelince engelememiş onun durumununda iyi olmadığını öğrenince o yolla onu test etmiş ve cocuğun verdiği cevaplardan oda anlamışki o paranın ne kadar değerli olduğunu birde iyi tarafını düşün
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 17:25 @kuzeykoray Nr.: 16 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
cocogun yaptigi iyi davranisa düsünceye lazimiz yok koray..güzel bir davranis,,sen burda anlatilan hikayenin gerisini anlamiyorsun
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 17:39 @pusu_vadi Nr.: 17 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
sen cennete kafayı taktın değilmi adı üstünde cocuklar cennetliktir.pusu
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 17:52 @--mutlumusun-- Nr.: 18 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
Cok  tskr  ederim  sevindim  begendiginize,,  Haklisiniz  güzel payllasimlar  hepimizde güzellik  asilasin insaALLAH.... 

-----
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 17:53 @gelenekci Nr.: 19 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
Ben  tsekkür  ederim ,, es gecmeyip okudugunuz icin...
-----
0

Beitrag gepostet am 01.03.21, 17:54 @kuzeykoray Nr.: 20 Antworten

Bozuk Simit Paraları ...
Tskler  ablasi ,, sevindim begendigine...
-----
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!

Bozuk Simit Paraları ...