105 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 12.09.15, 23:33 Nr.: 1 Antworten

Tarafını Seç
Merhaba Forumdaşlar.
  Konu başlığını hangi katagoride açacağıma dair ikilem yaşadım.Aslında konu inanç bağlamında olduğu için daha çok din katagorisine girebilirdi.Yanlız bu konuda yetkin olmadığım ve konunun niyet okuma yoluyla suistimal edilip polemik yapılmasınıda istemediğim için özellikle bu bölümde açtım.Lütfen konunun '' Kültür ve Toplum'' bölümünde açıldığını gözardı etmeyelim.
  Daha çok bunu içyolculuğu olarak düşünüp algılamamızı ve özeleştiri yapmamızı isterim.
  Türkiye' de yaşayan bireylerin en az % 95'nin İslam Dinine mensup olduğunu biliyoruz.Ve arap ülkelerinin hemenhepsinin,Endonezya,Afganistan,Çad,Azerbaycan,Uganda ve daha birçokları gibisininde İslami çoğunlukta olduğunuda biliyoruz.Arap ülkelerini(alfabelerinin ve dillerinin Arapça olduğunu hafızamızın bir köşesine yazarak) pas geçelim.Dilleri ve alfabeleri Arapça olmayan diğer İslam ülkelerinede hiç girmeyelim(yinede kaçıncı dünya ülkeleri olduğunu unutmadan) maksadımız içgörü ve sonrasında özeleştiri olacağı için şu an onlar bir kenarda dursun.
  İslam Dininin islama yol gösterici kutsal kitabının Kur'an-ı Kerim olduğunu bilmeyen müslüman yoktur sanırım. Yüzdelik dilimde en az 95'e tekabül eden ülkemizde bundan okuma yazma bilmeyenleri ve çocukları çıkarırsak yinede hatırı sayılır bir yüzdelik dilim kalır.Maksadımız okuma bilen yetişkinlerin inançları konusunda ne kadar bilinçli oldukları ve bu konuda ne kadar özverili oldukları.Amaç gerçekten ve bilinçli inanmak,tepeden inmeci inançlılık değil.
  Şimdi samimi olarak cevaplayalım; ülkemizde kaç kişi, namaz surelerini(belki az çok ne anlama geldiğinide çoğumuzun bildiğini farz edelim) ezberlemek dışında, bize hayatın her alanında yol gösterici olan Kur'an-ı Kerim'in tamamını anlayarak okuduğunu söyleyebilir acaba?Yoksa haşa Allah 10 tane sure ezberleyince bizi tüm sorumluluklarımızdan muaf mı kılmış oluyor? Kendisine müslümanım diyen birinin 604 Sayfalık kutsalının tamamını anlayarak okumamasının, aklına dolayısıyla Allah'ına hürmetsizlik olduğunun bilincinde değil mi?
  Okunmazsa,okunan anlanmazsa,şekilde görüldüğü gibi işine gelen işine geldiği gibi  anlatır,kullanır,bize rağmen,bize karşı.
 Hepimiz;sorumluyuz,kendimize,aklımıza,hayatımıza,çevremize,yaratıcımıza...Sorumluluğumuzu çoğumuz bilmediğimiz için bu dünya bu halde.
  Kaçımız gerçek ve bilinçli inançlıyız?Hayatımıza temel aldıklarımıza yeterince özveri gösterenler yüzdeliğin hangi diliminde?
  Gerçekten inanıyor muyuz?Tarafını seç.Ya cennet ya cehennem.

-----
En çok kim, neyi,neden,nasıl bilebilir?
0

Beitrag gepostet am 13.09.15, 01:45 @su_hayat Nr.: 2 Antworten

Tarafını Seç
gercekten inaniyormuyuz?
MÜSLÜMAN aleminde olanlar sizi süpheye düsürmesin.

inanmak insana özeldir
icinde yüreginde hissedersin..
ALLAHI her daim kalbinde ,yaninda hissedibili<orsan..
dünya malina..sehvetine ..hirslarini yenebildiysen
kendine ve etrafina dürüstsen
acima ve sevme duygusunu yitirmedinse
isde o zaman ben müslümanim diyebilirsin..

bunlari göstermelik deyil 

kalbinde yasayacaksin

kisiligini kendini iyi taniyacaksin

egitimin yasi yokdur

okumayi hic birakmayacaksin

ufkunu acacaksin

kendine ve etrafina saygini yitirmeyeceksin

hem kendini hem cevreni mutlu edersin

seni üzen sana zarar verenlerden uzak duracaksin

kendini gelistirememis insani degistiremesin...

her insanin inanmaya ihtiyaci vardir--ve 

her kes bir sekilde bir seylere inanir

bu onlarin dogrusudur

sana yanlis gelsede

önemli olan iyi insan kalabilmekdir

saygiyla sevgiyle kal

0

Beitrag gepostet am 13.09.15, 23:51 @-gulbeyaz- Nr.: 3 Antworten

Tarafını Seç
Selam
Müslüman alemiyle ilgili şüphelerim değil üzüntülerim var.
Ve sizinde sıraladığınız gibi insan olmanın yada samimi inanç sahibi olmanın sadece din kısmıyla ilgili olmadığını düşünüyorum,saydıklarınız evrensel insan olmanın kıstaslarıdır.
 İnanç konusudada eğerki bir toplumun yaşam döngüsünde din çok önemli bölüme tekabül ediyor,ısrarla ben müslümanım diyor ve bu dinin kitabının tamamını okumamakta ısrar ediyorsa ben o inancın samimiyetini sorgularım.
 Kitap oku emriyle başlamış, okuma bilen kimselerin zamanım yok yada sevmiyorum veya başka bir uydurma nedenden dolayı okuyamıyorum diye bir alternatifi olamaz diyorum.Okumayarak yaratanının ilk emrine nasıl karşı gelir insan?
Hoşça ve sevgiyle kalın.

-----
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 00:09 @_asil_ Nr.: 4 Antworten

Tarafını Seç
Tekrar merhaba,
İnançsız bir insanın olabileceğini sanmıyorum,ateistlik bile bir tür inançtır.
Ben inancın din bölümünden olaya bakmaya çalışıyorum.Niyet kısmı Allah'ın taktirindedir.Kimse kimsenin niyetini bilemez,bizler diğerlerinin niyetlerinin değil yaptıklarının sonuçlarını görürüz.Sonuçlar, kelebek etkisi gibi bir şekilde hepimize dokunabilir.Ve bu sonuçlar yanlışsa yapıcı olmak şartıyla eleştiri olabilir.
Sizinde belirtiğiniz gibi Kitap ümmü olan Hz. Peygambere bile ''OKU''  emriyle başlıyor.Bakınız emir kipi...Bunun sorumluluğundan kaçışı iyi niyette aramak ne kadar doğru olabilir ki?
Okuma emrine uymamak Allah'a itaatsizlik olmuyor mu?
Saygı benden size...

-----
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 00:14 @tebessum Nr.: 5 Antworten

Tarafını Seç
İyi günler,
Yeni üye değilim,forum konularını okurum arada yazarım.Demekki tesadüf etmemişiz.
Katılımınız ve dilekleriniz için teşekkür ederim.

-----
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 00:26 @su_hayat Nr.: 6 Antworten

Tarafını Seç
Selam..

Evet oku deniyor.....Kurani oku...hayati oku..
kurani okuyup anlamak tercume etmek o Kadar kolay deyil aslinda..
Okuyup anladigini sananlar .dini kadin yaptilar..
Kadin ..namus..
Kadin .gunah...
Kendi nefislerini '.kadina duyduklari istekleri ...kontröl altina alacagina..

Kadini köntröl altina aldilar..
Yasaklarla kisitladilar...
Ve bunun  Adina din dediler..
Bende bana üzülüyorum....
Halbuki Okutun Kadini kendi zekasini kullanmasini saglayin..
Yapmiyorlar..
Neden cahil kalsin.
Cahil insani yönlendirmek kolaydir...
Gercek dini yasamak varken...
Islerine geleni yasiyorlar...
Buda erkegin cahiligidir...

Neden müslüman ülkeleri bu Hale geldi?

Bir nedeni var...

Kurani anlamadan yasadiklari icin..

Bu benim düsüncem..

Önce samimi ve dürüst insan olacaksin...

Ilk yazimda  yazdigim gibi   dinini  yasayan  dogru yasar .dogru yapar  ..dogru olur zaten..

Güllerin kokusu tadinda kal....

0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 00:43 @aksiyon Nr.: 7 Antworten

Tarafını Seç
Selam yeniden,
Meselede bu ya ''mış'' gibi yapmak.Bu hayatta her şey için geçerli.Özellikle bizimki gibi islami toplumlarda din hayatın direği olarak görülüyor.İnsana ayağını ve elini bile nasıl yıkayacağını söyleyen bir kitap var ortada.Birleri diyorki namaz kılacaksın,oruç tutacaksın,abdest alacaksın,savaşacaksın,şu şekil davranacaksın,.E tamam bunları yapıyor eleman.Diğer bir adamda namazı  öyle değil böyle kılacaksın,savaşmayacaksın vb... diye uzatabiliriz.O hoca böyle diyor,öbürü tam tersini diyor.
Ya ALLAH sana koskoca bir kitap vermiş ''OKU'' emriyle indirmiş. Sanki sadece okumayı Peygambere,yada hacı hocalara emretmiş gibi davranıyoruz.
Arkadaş kendine Müslümanım diyen herkes ordan burdan duymayla,10 sure ezberlemeyle müslümanlık yapmayacak,nasılki 32-54 farz varsa, Kur'an'ın tamamını anlayarak okumakta farz.
Şimdi diyeceksiniz ki sen kim oluyorsunda okumayı farz ettin,sizde okuyun beni çürütün.
Sağlıcakla kal Aksiyon

-----
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 00:57 @-gulbeyaz- Nr.: 8 Antworten

Tarafını Seç
İnanın anlamak zor değil.Onu zor gibi gösterenler,ondan nemalanmak isteyenler..
HACC-16: İşte biz onu (Kur'ân'ı böylece, apaçık âyetler olarak indirdik. Şüphesiz Allah dilediğini doğru yola eriştirir.
Allah bize böyle derken,biz Allah'a mı, yoksa anlaşılmaz diyenlere mi inanacağız?
Anlamak okumaktan geçer,anlamazsakta hayatımızı başkalarının anladığı gibi yaşamak zorunda kalırız.
Değerli yorumların için teşekkür...
En sevdiğim çiçeklerdendir beyaz güller.

-----
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 01:27 @su_hayat Nr.: 9 Antworten

Tarafını Seç
peygamber efendimizin torunlarının katledilişi geldi aklıma konunu okuyunca....ne alaka bilmiyorum...selam ve iyi geceler....
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 01:36 @gezgin256 Nr.: 10 Antworten

Tarafını Seç
Hoşgeldin Gezgin
Neden aklına böyle geldiğini biraz açarsan sevinirim.

-----
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 01:44 @su_hayat Nr.: 11 Antworten

Tarafını Seç
peygamberimizin torunlarını katledenlerde müslümandı yanlış hatırlamıyorsam?o katliamların tarihini hatırlamıyorum şimdi ama peygamber efendimizin vefatı üzerinden çok uzun bir zaman geçmiş olamaz herhalde,katiller araplardı üstelik yani herhalde Kur'an ı anlayarak hatmetmiş insanlar olmalı?doğrusunu Allah bilir...islamın ilk yıllarında,dini duyguların en yoğun yaşanması gereken bir zaman ve coğrafyada yaşandı o katliamlar....bu arada ışid de geldi aklıma...açılımı:&#305;rak-şam islam devleti olan örgüt yani....yani diyeceğim o ki:bilmek veya bilmemekten daha başka şeyler var gibi sanki Su hanım?
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 01:48 @su_hayat Nr.: 12 Antworten

Tarafını Seç
kimlikte ne yazarsa yazsın büyük çoğunluğumuz için hayat bu dünyadan ibaret gibi görünüyor?belkide bir yanımız inanıyor ama diğer yanımız bu dünyaya öyle sıkı sarılmış ki o cılız inanç gözardı edilebiliyor....
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 01:53 @gezgin256 Nr.: 13 Antworten

Tarafını Seç
Evet doğru hatırlıyorsunuz okuduklarınızı.Evet onları öldürenler araptı.Öldürenler işlerine geldiği gibi(siyaseten,güç savaşı kullandılar,peki ya galeyana gelenlerin kaç tanesi okumuş onu.Evet daişin çoğunluğu arap,peki daişin karşısındakilerin arap olan yada olmayan kaç tanesi okudu kitabı yada okuduğunu anladı.

-----
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 01:59 @su_hayat Nr.: 14 Antworten

Tarafını Seç
büyük çoğunluğunun okuduğunu ve anladığını sanmıyorum ama okumuş ve anlamış olsalarda çok şeyin değişeceğini sanmıyorum ben...zamanında peygamber efendimizi o coğrafyadaki herkes dinledi mucizelerine herkes şahit oldu diğer peygamberler içinde aynı şey geçerli bir kısım insanlar kabul etti,bir kısmı kabul etmedi,herhalde herkese aynı şey,aynı şekilde söylenmiş olmalı?
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 02:00 @gezgin256 Nr.: 15 Antworten

Tarafını Seç
Ben kimlikte yazan doğuştan ailesi dolayısıyla sahip olduğu dinden bahsetmiyorum ki.Bireyin bilinçli olarak kabul ettiği din kimliğinden bahsediyorum.

-----
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 02:01 @su_hayat Nr.: 16 Antworten

Tarafını Seç
su akar yatağını bulur diye bi şarkı vardı...esas olan içten gelen bence ama o içten gelen nasıl ve nerden ne şekilde farklı farklı geliyor bilmiyorum?
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 02:06 @gezgin256 Nr.: 17 Antworten

Tarafını Seç
İçten gelen dedinde benimde aklıma farklı şeyler geldi.Onu burda yazarsam polemik yaratılır.O yüzden susayım bari.

-----
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 02:08 @su_hayat Nr.: 18 Antworten

Tarafını Seç
bizler güya asırlardır müslümanız ya sanki bu yüzden sahip olduğumuz inancın kıymetini bilmiyormuyuz acaba diye düşünüyorum?hep öyle olur ya birşeyin kıymeti hep kaybedince anlaşılmazmı?çeşitli vesilelerle rastladığım,sonradan müslüman olmuş avrupalı,amerikalı müslümanlar daha saf ve samimi gibi geliyor bana?bilmiyorum!
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 02:10 @su_hayat Nr.: 19 Antworten

Tarafını Seç
merak ettim şimdi ne çağrıştırdı?ama içten gelene girmek derin bir okyanusa dalmaktır değilmi?
0

Beitrag gepostet am 14.09.15, 02:12 @gezgin256 Nr.: 20 Antworten

Tarafını Seç
Çünkü Avrupalı okuyor.
Yüzyıllardır müslüman olanlar okumuyor,kendisine söylenene inanıyor.

-----
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!

Tarafını Seç