Hastalığın 65 yaşında görülme sıklığı yüzde1 iken, bu oran 80’li yaşlarda yüzde 30’a yükseliyor ve yaşla birlikte risk artıyor. Genetik özellik nedeniyle erken yaşlarda bu tanıyı alan hastalarda süreç daha hızlı ilerliyor. 65 yaşında tanı almış hastalarda ise, hastalığın genel olarak 10 yıllık bir süreç içinde ilerlemesi bekleniyor. Bu süreçler her hastaya ve hastanın taşıdığı diğer hastalık faktörlerine göre değişmekle birlikte (diyabet hastalığı, kalp ve beyin damar hastalıkları gibi sistemik hastalıklar süreci hızlandırıyor) genel olarak şöyle bir seyir izliyor:
Önce hafıza etkilenir: Basit unutkanlıklar, yakınlarını tekrar tekrar aramak, sürekli aynı şeyi söylemek veya sormak, randevularını ve yapacağı işleri unutmak ilk belirti olabilir.Çok iyi bildiği şeyleri yapamamak: Kıyafetleri yanlış giymeye başlamak, yemek, ev işi, alışveriş gibi iyi bildiği şeyleri yapamaması, kişisel öz bakımın azalması (El yıkaması azalıyor, dişini fırçalayamıyor, tıraş olamıyor, banyo ve tuvalet ihtiyacını karşılayamıyor) hastalığın orta evrelerinde gözleniyor.
Kişileri unutmak: Öncelikle görece uzak kişileri unutuyor. Sonra komşularını, giderek akrabalarını ve son olarak çocuklarını da unutmaya başlıyor.Adresi karıştırmak: Ev adresini hatırlayamama, evin yolunu şaşırma gibi ilk belirtilerin ardından, evini unutma, evindeki odaların yerin karıştırma, o evin kendi evi olmadığını zannetme gibi unutkanlıklar ekleniyor.Hesap yapamamak, okuyamamak: Kitap ve gazete okumalarında azalma ve televizyona ilgilerinde azalma görülüyor. Hastalar ‘gözüm bozuk ondan okuyamıyorum’ ya da ‘kulağım duymuyor o yüzden seyretmiyorum’ gibi bahaneler söylese de bu tür şeylere ilgileri azalıyor, genellikle müzik kanallarını dinliyorlar. Basit şeylere yönelmeye, kompleks işleri yapamamaya başlıyorlar.İçe dönüklük: Daha sessiz, daha içe dönük oluyorlar. Fazla konuşmak istemiyorlar.Davranışsal problemler: Amaçsız hareketler ve diğer davranışsal problemler gözlemleniyor. Sürekli aynı şeyi yapma, gereksiz şeyler biriktirme, dolabı bozup tekrar tekrar düzeltme olabiliyor. Bazen hasta; bağırma, vurma şiddet uygulama, kendine zarar verme gibi davranışlar gösterebiliyor. Bu durumlarda uzmanın önereceği ilacın verilip, bunun bastırılması gerekiyor.Şüpheler başlıyor: ‘Sen benim paramı çalıyorsun, ilaç verip beni öldüreceksin’ gibi kuşkucu davranışlar gösterebiliyor. Bu dönem bakıcılarla ilgili sık sık sorunlar yaşanıyor. Eve yabancı biri geldiğinde, kendisine kötülük yapacağını düşünüyor.Aşırı yemek yeme ya da hiç yememek: Bu dönemde görülebiliyor. Bunun yanı sıra cinsel istekte artış gözlemleniyor.Halüsinasyonlar: Var olmayan şeyleri duyma ve görme hastalığın ileri dönemlerinde görülebilir. Halüsinasyonlar ılımlı olabildiği gibi bir kısmı korku içerebilir. Halüsinasyonlar geceleri daha yoğun görülür. Ölen yakınlarının geldiğini onlarla yaşadığını zannedebilir. Hasta geçmişte yaşamaya başlar.Uyku bozuklukları: Sık yaşanıyor. Gece gündüz ayrımı kayboluyor. Hastalar gece uyumuyor ve evde gezinmeye başlıyor. Bazıları evden çıkıp kaybolabiliyor.