Yıllardır bu soru ile başımız belada. Ne kadar sustuysam olmadı hala Moğollar Türk’tür diyenler çıkıyor. Benim de sabrım el vermedi bu yazıyı ele almak zorunda kaldım. Yahu 10 yaşındaki çocuk bile anlayabilir Moğolların Türk olmadıklarını. Neden mi? 10 yaşındaki çocuğun mantığına göreMoğolistan diye bir devlet var ve bu devlet ne dil olarak ne de isim olarak Türklük’le uzaktan yakından alakalı değil. Moğolistan Moğol ırkından gelenlerin yoğun olarak yaşadığı ve ismini bu ırktan alan bir devlettir. Bu bile cevap için yeterli sayılabilir. Ama yine de açıklamakta yarar var.
Şimdi gelelim bizim yani yetişkinlerin (Shamanist Türkcülerin) veya (Milliyetciler.com) mantığına. Ya kardeşim nedir bizim tarihle olan kavgamız husumetimiz? Millet olarak başkalarının tarihini ve liderini benimsemekten zevk alır olduk. Moğollar tarih boyunca en barbar kavimdir. Yakıp yıktığı medrese kütüphane ve şehirlerin haddi hesabı yoktur. Bir rivayete göre İskenderiye’de en eski dünya kütüphanesini yakıp yıkarak mısır piramitlerinin sırlarını barındıran son bilgi deposunuinsanlığa kaybettiren de Moğollar’dır. Bütün bunlara rağmen neden hala moğolları bizden biri yapma telaşındayız?
Fatihimiz, Yavuzumuz, Abdülhamitimiz, dururken neden bir başka lider arayışına girdik? Tamam Cengiz Han iyi bir stratejist ve kaliteli bir liderdi ama bir o kadar da barbar bir zihniyete sahipti. Çünkü öyle yetişmişti. Orta Asya ve Ortadoğu da taş üstünde taş bırakmayacak kadar canileşen ve ister teslim olsun ister olmasın her halkı kıyıma uğratan bir liderdi.
Ancak şöyle bir açıklama ile bağ kurulabilir:
Türkler Kıtlık ve Göçebe kültürü sebebiyle Orta Asya’dan göç edince geride onlara çok benzeyen yıllardır iç içe yaşadığı bir toplum bırakmıştır. Moğollar. Moğollar Türkler gibi yaşar onların dinine inanır hatta hobileri ve fobileri de aynıdır. Ancak Türk değildirler. Bir Türk Boyu da değildir.
Orta Asyada Türk gücü son bulunca yani Türkler göç edince kendilerini boşlukta bulan Moğol Toplumu Cengiz Han Liderliğinde kendini bulmuş ve millet olma devlet olma bilincine ancak Cengiz Han sayesinde ulaşabilmiştir. Bu bile başlıca bir tezattır, zira Türkler tarih boyunca devlet millet ve lider kavramlarında hiç sıkıntı çekmemiştir. Her gittiği yerde Çadırdan önce Devlet Kuran bir millettir Türkler. Her neyse sonuç olarak bana göre Moğollar Türk değildir arkadaşlar.
-----
//www.youtube.com/watch?v=LlxtlVL-UCQ