|
|
|
Özür,Codex Cumanicus |
bundan 1 ay önce (su an nicki silindimi bilmiyorum) burdan bir arkadasin tavsiyesiyle Codex Cumanicus hakkinda bir arastirma yapip buraya aktarmaya sözvermistim. Codex Cumanicus kisaca cok eski bir kitap,1100 le -1300lü yillarda,100 yilda bir araya getirebilinmis.Orjinali italyada,diger bir baskisi Almanlarin elinde olan,icerigi %80 orjinal türkce bulmacalarin oldugu cok degerli bir eser. Bu eser hakkinda Avrupa tarihcilerinden,asya tarihcilerine kadar arastirma yapanlar olduysada hala sirri cözülmüs degil. Eserde adi gecen millet Kumanlar.Diger adiyla Pecenekler. Kumanlarin(Peceneklerin) Selcuklulardan önce Kuzeyde Azerbaycan ve Türkmenistandan simdiki rusyanin iclerine kadar olan bir kesimde 200 yillik bir devlet kurduklari acikca sabit. Kurduklari devlet yapisi o kadar saglamki,tüm asyada(anadoluda dahil) ticari iliskilerde Türkcenin anadil olarak kullanilmasini saglamislar.Avrupanin neresinden gidenler olduysa öz ve temiz bir türkceyi tüm resmi ticarete yansitmislar.Tarihi olaylar cok cabuk yasandigindan burda sadece Cerkezlerin ve Tatarlarinda türk kavimleri oldugu onlarinda kendi aralarinda kullandiklari dilde Türkcenin kullanildigini Avrupali tarihciler belirttiyor.
Sonradan Mogollarin üzerlerine saldirmalariyla yikilan devletlerinin sonucunda bir kisminin Misira diger bir kismininsa batiya göc edip bugünkü macaristan ovalarinda toprak verilen Kumanlar(pecenekleri) Malazgirt meydan savasinda yine görüyoruz.
Malazgirtte düsman saflarindayken,türklere karsi savastiklarini anlayan Kumanlar saf degistirerek o gün belkide tarihin en büyük degisimine ortak olmayi becermislerdir.
Codex Cumanicus hakkinda böyle bir giristen sonra,konu dikkatli bir gözlem isteyen,cok derin ve etrafli oldugundan burada kisa bir konu acmaninda o dönemleri ve yasanan gercekleri tam yansitmayacagiini düsünerek konuyu acmaktan vazgectigimi özür dileyerek bildirmek istiyorum.
saygilarimla
----- Sevme,günahim ben |
|
|
|
|
|
|
|