24 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:08 Nr.: 1 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
"Unutulmuş işçi marşları ve köylü türküleri gibi çıktılar ortaya; yeni bir dünyanın kuruluşunu haber veren eski mektupları açtılar; kökleri derinlerdeydi…” Onların, Denizlerin, yani bizimkilerin.
Fırtınanın Çocukları adlı belgeselde geçiyor bu sözler. Hem 40 yıl önce idam edilen üç gencin, başlangıcı bundan iki yüz yıl önceye dayanan işçi mücadelesinin mirasçısı olduğunu hatırlatıyor hem de her 6 Mayıs’ta onları anarken unutulan marşların, türkülerin yazılı olduğu eski mektubu açmaya çağırıyor yeniden. Kırk yıl öncesinden gelen bir mektup bu. Açılıp okunduğunda onların, nasıl, hem bir kahraman hem bir sıra neferi ve hem de “suyun ışıltısı ateşin kızılı çeliğin menevişi” olabildikleri daha iyi ve belki bir kez daha anlaşılacak.
ABD’nin Vietnam işgalini protesto eylemleriyle, siyahlara yönelik beyaz ırkçılığa karşı tepkiyle, fabrika ve üniversite işgalleriyle başlayan dünya ‘68’i rüzgarının Türkiye topraklarına direnişler, grevler, toprak işgalleri, üniversite eylemleriyle yayılmasının kısa ama derin tarihi es geçilirse Denizleri Deniz yapan şeyin sadece darağacıyla sonlanan bir kahramanlık öyküsü olduğu sanılacak. Oysa tarih, darağacında sallananın, yeni bir dünyanın kuruluşuna duyulan arzu ve bu arzuyu besleyenler olduğunu gizlemiyor kimseden. 40 yıl önce postaya verilen mektubun doğru okunması bu yüzden önemli.
Ama eski bir mektup onu okuyanın ruh haline, dünya ile kurduğu ilişkiye, gelecekten beklentisine göre her okunuşunda farklı bir içerik kazanır. 6 Mayıs’a baktığınızda sadece hareketi fitilleyen üç kahraman gencin yok edilişini ya da dünya emek hareketinin özel ve önemli bir dönüm noktasını görebilirsiniz. Tarih sizin olgunluğunuzun düzeyi kadar kendisini anlatabilir size. Daha fazlasını değil. Çünkü eninde sonunda, her dönem, anladığınız kadarıyla tekrar yazacaksınızdır onu. Bugün, kırk yıl sonra, yine bir 6 Mayıs’ta denizleri anacağız yeniden; daha olgun, unutulmuş eski işçi marşlarını ve ezilenlerin şarkılarını hatırlayarak tarihe yeniden bakacağız. Oraya baktıkça o bizim geleceğimiz olacak.
Tarihle derdi olan sadece emekçiler ve diğer ezilenler değil. Tarihçi Profesör Halil Berktay, mensubu olduğu gazetede 1 Mayıs 1977 Katliamı’nın sol içi hesaplaşmanın sonucunda gerçekleştiğini, olan bitenden solun sorumlu olduğunu yazarken de eski bir mektubu boşuna açmadı. Zaten bir süredir üzerine kalem oynattığı, sol hareketin tarihinin Kemalizmle, orduculukla malul olduğu tezlerinin mantıksal uzantısında, bu hareketin kontrgerillacılıkla lekelenmiş olduğu iddiası elbette yer alacaktı. Buna şaşırmamak lazım. Çünkü ideologluğunu yaptığı sınıfın da başlıca kaygılarından biri epeydir tarihin yeniden yazımı.
evrensel   gazetesinden  alinti..
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:15 @araf Nr.: 2 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
Selam  araf, tsk  katkin  icin,
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:16 @aristores Nr.: 3 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
O sınıf, yani burjuvazi, feodalizme karşı devrimini yaptığı 1789 yılından iki yüz yıl sonra, 1989’da, Berlin Duvarı yıkıldığı andan itibaren kendi tarihsel köklerini masaya yatırdı. 1789 sadece burjuvaziyi değil onun mezar kazıcısı sınıfı da ortaya çıkarmıştı, 1989 ise bu sınıfın, sosyalizmin son kalıntısının da yıkıldığını ve dolayısıyla bu mezar kazıcısından kurtulduğunu sandığı tarihti; sosyalizm fikrinden de kurtulmalıydı. İşçi sınıfını işçi sınıfı yapan fikrin mayalandığı ana rahmine geri dönmek suretiyle işçi sınıfsız bir kapitalizmi yaratmanın mümkün olabileceği hayaliyle çocuk yeniden büyütülebilirdi belki! Laisizm, demokrasi, örgütlenme, sonra refah toplumu, kadın hakları, pozitivizm, aydınlanma vs. pek çok kavram bu elden geçirme işleminden nasibini aldı. 1789’dan başlanırsa eğer, madalyonun bir yanı iptal edilirse yani, diğer yüzünün de; Marksizmin, antiemperyalizmin, işçi sınıfının devrim talebinin de otomatik olarak yok olacağı sanılıyordu. Kavramı, burjuva ideolojisiyle proletarya düşüncesinin ikisinin aynı havuza konulmasıyla elde edilen modernizmin eskidiğinin ilan edilip postmodernizmin selamlanması bu yüzdendi. Dünya yirmi yıldır bu kavramsal operasyonla meşgul.
evrensel  gazetesi
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:21 @aristores Nr.: 4 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
Think tank kurumlarında, büyük tekellerin fonladığı vakıflarda ve üniversitelerde başlayan bu yeniden tarih yazımı bizde de, ulusal özelliklere uygun bir biçimde yankısını buluyor bir süredir.
Bizdeki tarihi yeniden yazmacılığın iki ana meselesi var; biri Müslümanların cumhuriyet tarihi boyunca siyasi iktidarlar, asker ve diğer devlet kurumları organizasyonları tarafından mağdur edildiği, diğeri de cumhuriyetin kurduğu statüden beslenen solun gerçek muhalefeti temsil etmediği, üstelik ezenlerin safına dahil olduğu. AKP Hükümetinin neoliberal-muhafazakar yeniden yapılandırması için kitlelerin buna inanması lazım, ki iktidarda olanın kendi tahayyüllerinin sözcülüğünü yaptığından emin olsunlar. Emekçilerin henüz, burjuvanın bayrağı altında toplanarak onun çıkarlarının kendi çıkarları olduğuna inandıkları 1789’daki bebeklik dönemine geri dönebilsinler.
Ama 1789 bir andı.
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:27 @kurtbeyi Nr.: 5 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
  beyefendi,Konun  gidisati  icin   inanin sizinle  polemige   girmek istemiyorum.sizler  dolmabahcede,  amerikan  askerlerine  secde  durup, namaz  kilarken,deniz  ve  arkadaSLARI  emperyalist  askerleri, ülkeye  sokmama  gayreti  icindelerdi, ve  bunlari  hayatlariyla  dar  agacina  giderek  ödediler. denizler  anti  emperyalist  herkesin  yaninda  olurdu.. 
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:28 @kurtbeyi Nr.: 6 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
  beyefendi,Konun  gidisati  icin   inanin sizinle  polemige   girmek istemiyorum.sizler  dolmabahcede,  amerikan  askerlerine  secde  durup, namaz  kilarken,deniz  ve  arkadaSLARI  emperyalist  askerleri, ülkeye  sokmama  gayreti  icindelerdi, ve  bunlari  hayatlariyla  dar  agacina  giderek  ödediler. denizler  anti  emperyalist  herkesin  yaninda  olurdu.. 
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:33 @aristores Nr.: 7 Antworten

Firtinanin cocuklari,,

Büyük biraderin bakışı sanmayalım ki sadece emekçilerin bugününün üzerindedir. O aynı zamanda günün yirmi dört saati bir projeksiyon gibi tarihi tarar; istediğini gölgede bırakıp istediğini aydınlatır. Karanlık ve kör nokta olarak bırakılanlar emekçilerin bugün yaptıklarını anlamlı kılacak, şimdileriyle geçmişleri, geçmişleri ile gelecekleri arasında anlamlı süreklilikler kurmalarına olanak sağlayacak kahramanca anlarıdır. Aydınlatılanlar ise yenildikleri veya dünyanın kötü gidişinden kendilerini sorumlu hissetmelerini kolaylaştıran hataları, tökezledikleri zamanlardır.
Fırtınanın Çocukları adlı belgesel ‘68’e, Denizlere ve yaşadıkları çağa büyük biraderin karanlıkta bıraktığı bir yerden bakıyor. Denizler, dünya emek hareketinin, ezilenlerin sesinin en çok yükseldiği anlardan birinde ortaya çıktılar ve esen yel onları en öne sürükledi. Hem kahramandılar hem de içimizden birileri.
Bu mütevazı çalışma dünya işçi sınıfı için de, emekçiler için de tarih yazımının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösteriyor.
40 yıl sonra gelen mektubu açtığımızda görüyoruz bunu bir kez daha…
Ve 40 yıl sonra hâlâ Denizlerin yolunda, eski bir işçi marşı ve eski bir türkü olarak kendimizi ve bugünkü eylemimizi geleceğe bir mektup olarak gönderirken “köklerimizin geçmişe bağlı” olduğunu hatırlıyoruz sayelerinde

evrensel  gazetesi..den

0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:37 @kurtbeyi Nr.: 8 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
beyefendi  emperyalizmin  tanimini sanirim bilmiyorsunuz emperyal nedir??. bu  ülkede  ülkücüler  kimin  yaninda  yer  aldigi tarihde  bellidir,  BENIM  BIR  SEYLER  YAZMAMA  GEREK  YOK:BIRAZ  DÜSÜNEN  HERKES  BILIR:
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:53 @kurtbeyi Nr.: 9 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
bana,  sorarsaniz,  ülkünün. kelime anlami güzel., kendine  ülkücü milliyetci  denenlere  yakismiyor. ülkünün  anlamini  bende  sahipleniyorum.  sayin abim bana  anlatmayin daha  10  yila  kadar  ülkücüler  derin devletin  gladyosu  ile  calisiyorlardi,  gladyoyu  kim  kurdu?? AMERIKA:  Kominizmi  önlemek  amaciyla   ülkücüleri  bu  ülkede   hep kullandi..
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 22:59 @kurtbeyi Nr.: 10 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
beyefendi  ögretmen  oldugunu  söylüyorsun. soruyorum yakisirmi  bir  egitimciye   insanlari  irklara  bölmek, beyefendi  canlilarin  kendi   anasini  babasini irkini  dinini ve  cinsiyetini  secme  sansi  yok. irk  üzerinden  yazdiginiz  her  yaziyi  kiniyorum.,
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:04 @kurtbeyi Nr.: 11 Antworten

Firtinanin cocuklari,,

Bu işin içinde ülkücü hareket kurumsal olarak bulunmuş değil.

yapmayin  sayin  abim, dogru  yazin

1  yil  önce  mit  belgeleri  acildi. tr  derin  devlet  yapisini  ülkücüler  olusturmus

corum ve  maraS  OLAYLARINDA    aktif  rol  almislar. bunlar  mit  raporlarinin  icinde  var..

0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:05 @aristores Nr.: 12 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
23 nolu  yazinizi  okuyun  lütfen..
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:07 @araf Nr.: 13 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
6 mayısda asıldım, öldüm sandılar. oysa hergun çoğalmak için doğdum. şimdi kendimle kalabalıklaşıyor, sizinle büyüyorum. 'deniz gezmiş' tsk  benden
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:11 @kurtbeyi Nr.: 14 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
sayin  abim  sunu  kabul  edin  artik,  ülkücüler,  bu  ülkede sola  karsi, amerikan yapilanmasi  olan  gladyonun  tetikciligini  yapti  ve  cok  solcu  gencleri  öldürdüler, bunu  cocuklar  dahi  biliyor.
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:15 @kurtbeyi Nr.: 15 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
sayin  abim  bir  insanin  hangi  irkda  oldugu  cokmu  önemli? Neden??  insani  düsünceleriyle  yargilamiyorsunuzda, irkiyla  veya  diniyle  yargiliyorsunuz,, insan  olmadikdan  sonra  kardes  olsa  ne  olur..
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:18 @kurtbeyi Nr.: 16 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
 beyefendi  yanlis  bilgiler  sunuyorsunuz  okuyanlara  yapmayin,, size  kissa bir  örnek 12  eylülde  idam  edilen  solcu  48. idam edilen  ülkücü,sanirim  3,  veya  4
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:21 @adanasefik Nr.: 17 Antworten

Firtinanin cocuklari,,

tetikciligi,  ezilen  insanlara  karsi  yaptilar..tsk  sefik

0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:26 @aristores Nr.: 18 Antworten

Firtinanin cocuklari,,

Das Kapital'i okumadım,Marksizm,Leninizm,Maoculuk,kominizm tam olarak nedir bilmem.

Yanlız bir insan olarak, genelde tüm insanların kendini gördüğü gibi,kendimi emekten,ezilmişten,halktan ve haktan yana olarak görürüm.

İnsanların eşit emekte eşit şartlarda yaşamasından yanayım,kimilerinin bütün metalara sahip olup az emekle tüm güce sahip olmasına karşıyım.

İnsanların ırk,dil,din,cinsiyet olarak ayrıştırılıp yada bunun üzerinden politikalar üretilip zorla aynılaştırlmasına karşıyım(çünkü bu aynılaştırmaya çalışmalar genelde ayrıştırılma yaratıyor)

Artık benim bu söylemlerimle sağcımıyım,solcumuyum,yada herkesi bir katogoriye sokmaya çalışanlar tarafından omurgasız olarak mı tanımlanırım bilmiyorum da,

Bende bu halkın bir bireyiyim

Aynı DENİZLER gibi, doğduğum ve doyduğum toprakları ve insanlarını seviyorum

Ve kimseyi öldürmemiş,tecavüz etmemiş sadece bildiği doğrular için savaşmış düşüncelerini söylemiş bu insanların işledikleri cana kasıtsız suçlar yüzünden idam edilmesini Türkiye'nin bir ayıbı olarak görüyorum.

Birde dikkatimi çeken şu var:

Bizim toplumda(başka toplumları bilmiyorum) nedense,her oluşum kendi dışındaki bütün oluşumları dış kaynaktan beslenen oluşumlar olarak görüyor.

Her grup kendince tamamen haklı, karşı taraf tamamen haksızdır.Ya yok mudur bunca yıldır birlikte yaşamış  halkımızın ortak doğruları, hepmiz birden mi yanlışız?

0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:29 @kurtbeyi Nr.: 19 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
Benim  icin  her  canlinin  hayati  önemli  ve  kutsaldir.. beyefendi  ulusal  hareketlerin  hepsi icinde  irkciligi  barindirir,  bu  normal  bütün  dünyada  böyledir. cünkü  varlik  nedenleri  irkdir. öcalani  tartismiyalim  o  ayri  bir  konu.  ezilen  bir  ulusun  irkciligi  olurmu o  tartisilir..
0

Beitrag gepostet am 06.05.12, 23:32 @su_hayat Nr.: 20 Antworten

Firtinanin cocuklari,,
güzel  bir  analiz begendim,,  tsk
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!

Firtinanin cocuklari,,