93 aktive Mitglieder
Alle Kategorien
Liebe und Flirt
Politik
Religion
Arbeit, Ausb. und Studium
Sport
Kultur und Gesellschaft
Musik und Kino
Promis
Philosophie
Mode und Trend
Kosmetik und Wellness
Familie und Kinder
Küche und Rezepte
Computer und Internet
Auto und Motor
Reisen
sonstige Themen
Lob und Kritik zu Turkbase
Turkbase Bekanntmachungen
Finde ich gut!
1
Beitrag gepostet am 25.03.12, 00:52
Nr.: 1
Antworten
eleanor65
Şiddet kimin suçu,neyin utancı?
Birçok kadın gördüğü şiddetin adını koyamamaktadır ve adını koyduğunda da kendisine yapılanın, kendisinin bir suçu karşılığında olduğuna inanma eğilimindedir..
''Kesinlikle dayağı, azarlanmayı hak edecek bir şey yapmışımdır, benim suçumdur, erkektir ne de olsa” düşüncesi maalesef son derece içselleşmiştir..
Oysaki şiddet; ne şiddet görenin suçudur, ne tanrı kelamıdır, ne de kader olarak görülmelidir..
Hiç kimse kimseyi dövme, aşağılama, öldürme, psikolojik şiddet uygulama hakkına sahip değildir..
Fakat sistem, kadının aleyhine olabilecek şekilde işlediği için, yıllarını erkek egemen sistem tarafından utandırılarak geçirmiş kadın, karşısına çıkacak yeni şiddet biçimlerinde ve deneyimlerinde suçluluk ve utanç çemberindeki çakılı durumla ilgili bir sorgulama yapmaksızın, şiddetten ölmediği sürece suçluluk duymaya devam etmektedir..
Oysaki suç, şiddet uygulayanın suçudur, utanç ise; şiddeti uygulayanın ve şiddetin sürmesini destekleyen ataerkil sistemin utancıdır.. Ataerkil sistemin bünyesi o yüzden utançlarla doludur.
.
Çünkü tarihi her daim kanla ve şiddetle doludur..
Ataerkil sistem, bünyesinden taşan utancını, şiddet aracılığıyla kadına yükler ve kadın bir de mağdur olduğu sistemin utancını taşımak zorunda kalır..
Ataerkil sisteme kalansa ataerkil kibirdir..
Ataerki, kadının karşısında her türlü insani suçluluk, vicdan ve utanma duygularından uzakta, sürekli suçlayan, ezen, döven, küfreden, sözde koruyan, sözde aslında çok sevdiğinden öldürdüğünü söyleyebilecek kadar korkunç ve vahşi bir kibrin taşıyıcısıdır..
Bu kibrin sahibi olduğu için, kadına ve kadınlıkla ilgili her şeye düşmandır..
Kadını her daim tehlike olarak görür; çeşitli utandırma ve suçlu hissettirme mekanizmalarıyla kontrol etmeye devam eder..
Sokakta yürüme saati, yürüyüş şekli, etek boyu, ne zaman cinsellik yaşayacağı, kaç çocuk doğuracağı, ataerkil kurallara karşı çıktığında başına gelecekler…
Her şeyi belirleme gücüne sahip olduğuna inanan bir kibirdir bu..
Ataerkil sistem oğullarına kibri, kızlarına utancı uygun görür..
Oğlanlar gururla amcalara [gösterirken], kızlar bacaklarını kapatıp oturarak tanışır sosyal dünyayla..
Utanç ve kibir tüm ezen-ezilen, sömüren-sömürülen, döven-dövülen ilişkilerinde vardır.. Nedense hep dövenler, sövenler, sömürenler, ezenler haklıdır..
Korkunç bir kibirle dururlar, yürürler, sömürürler..
Hatta utanmadan ne kadar mazlum olduklarını anlatırlar..
Ezilenlerse, kadınlar, çocuklar, işçiler, memurlar kendilerini ezenlerin, yok edenlerin kibirlerinin gölgesinde, yaşadıkları adaletsizlik karşısında çaresiz, değerlilik duygularından yoksun bir şekilde, kader zannettikleri bu duruma boyun eğmektedirler..
İktidara sahip olanların iktidarını sürdürme yöntemlerinden ve en ilkel psikolojik şiddet biçimlerindendir utanç yüklemek..
Eğer bunu başarmışsa iktidar, zaten utancın sahibi iktidarın sesini iç sesi olarak yaşar ve sistemi sürdürür..
İktidarın yapması gerekense sistematik olarak bunun sürdürülebilirliğini sağlamaktır..
Bunun için eylemlerde banka camına taş atanları barbar, iktidara muhalefet gazeteciyi terörist, boşanmak isteyen kadını kötü, boşanmış olan kadınıysa kara dul olarak etiketler, teşhir eder..
Kocası tarafından öldürülen kadını namussuz ilan eder, katil erkeği ise kahraman…
Ataerkillik bu mekanizmayı asırlardır kullanır..
Kadınlarsa, asırlardır kadın olmanın utancını yaşarlar..
Gece dışarıdaki kadına önce tecavüz eder, sonra ne işin vardı orada der.. 14 yaşındaki çocuğu 28 adama satar sonra da utanmazın rızası vardı der..
Özgürleşmekse işte tüm bu utandıran mekanizmalara isyan etmekle başlar.. Hedefi utanması gerekirken, utandırmaktır!..
Rahatsızlığın, bel ağrısının, baş ağrısının, tatminsizliğin, mutsuzluğun, yoksunlukların adını koymakla, sonra da adını söylemekle, dile getirmekle başlar..
Zorlu olanıysa hem dışarıdaki kibire karşı mücadele etmek hem de içeriye yerleşmiş dış dünyanın sesine karşı mücadele vermektir..
Dışarısı sussa bile çoğu zaman içerideki sesler konuşmaya devam eder..
Bu ses babamızın, annemizin, komşumuzun, bakkalın sesidir..
Bir cinsin diğer cinsi asırlarca sömürmesi, öldürmesi, yakması, tecavüz kamplarına toplaması, bedenine, suç olan,yaşamına müdahale etmesidir..
Suç, şiddeti uygulayanın, utançsa; tüm utancı kendinden atıp, kibiriyle bizi kontrol etmeye çalışanındır..
Tüm bunların çaresiyse ataerkilliğin hem dışımızdaki hem içimizdeki kalelerine, ilişki biçimlerine karşın pes etmemektir..
Ataerkilliğin tüm etiketlerine, tüm kibrine, tüm kalıplarına rağmen, kendi özgün sesine karşı gelen utanca rağmen yine de sesini yükseltmekten ve dayatmalara direnmekten geçer..
Bedenimiz, hayatımız bizimdir.. Bizim olmayansa, bize yüklenmiş utançtır!..
Yüreğine kök salamadığın bedende,
olgun meyveler beklemiyeceksin!..
-----
Herkes İnsanlıgı Degiştirmeyi Düşünür Ama,Kimse Önce Kendisi
0
Beitrag gepostet am 25.03.12, 01:29
@gazelle
Nr.: 2
Antworten
eleanor65
Selam Gazele..
Yukarıda paylaştığım konu kimseye ait değildir..Geçen haftaki kadın çalışmasında bizzat benim hazırladığım sunumumdur..Konu çok daha uzundu.Ancak ben burada paylaşırken özellikle o sunumun özetini sunmaya çalıştım,kimse okurken sıkılmasın diye..
Daha önce paylaştığım konulara bir göz gezdirirsen,alıntı,anonim ya da kime aitse özellikle de belirtirim..Kimsenin benim haklarıma saygısızlık etmesini nasıl istemiyorsam,ben de kimsenin ne emegine, ne de haklarına saygısızlık yapabilirim..Emeğe de saygım sonsuzdur..
Uyarın için,teşekkür ederim..
-----
0
Beitrag gepostet am 25.03.12, 01:48
@azad28
Nr.: 3
Antworten
eleanor65
Selam Azad..
Paylaştığım konunun seni neden rahatsız ettiğini açık bir şekilde dile getirirsen,ben de sana ve neden paylaştığıma dair daha iyi bir açıklama getirmiş olacağım..
Aslında bana sorduğun sorunun yanıtı zaten paylaştığım konuda,çok açık bir dille anlşatılmış..Sadce paylaştığım konuyu bir-iki kez daha okumanı öneriyorum..
Ayrıca önemli bir şey daha ekliyeyim:
Yaşı küçük kurbanları tecavüzleriyle, evlenmeye zorlayan yasanın iptali için,harekete geçilmesinin altını çizmek ve bu anlamda; İmzalayalım!..Paylaşalım!..Yaygınlaştıralım!..gerekliliğini birde burada vurgulamak istedim..Ayrıca bu konunun feministlikle hiç bir ilgisi de yok..Feminizm adı altında, yersiz bakış açıları sunmayalım lütfen..Yani konuya geniş bakması gereken sensin Azad..
Bu konunun paylaşılmasına bile karşı bir anlayışın,erkek egemen sistemin kadına bakış açısını çok açık bir şekilde ortaya koymuş oluyor..
Okuyalım..Okuyalım..Okuyalım..
Teşekkürler Azad..
-----
0
Beitrag gepostet am 25.03.12, 01:56
@gazelle
Nr.: 4
Antworten
eleanor65
Selam Gazelle..
Bir bayan olarak senden bu konuya daha duyarlı davranıp,yorum getirmeni isterdim..Burada kimdir açıklamasını yapmayacagım ve emin olmadığımız konularda da,kimseyi haksız yere suçlamamanı öneriyorum..Azad'ı tanımıyorum ama demek ki oda,bu işin özünü bilmiyor..Bilseydi zaten şuan bunu tartışmıyor olacaktık ve kadına bakış açısını feminizmle ilgili de,karşı saldırıya da geçmezdi diye düşünüyorum..
Yorumların için,teşekkür ederim..
-----
0
Beitrag gepostet am 25.03.12, 03:09
@beyza
Nr.: 5
Antworten
eleanor65
Sana da selam Beyza..
Kadına şiddet konusunu açman,bu konuda bir bayan olarak senin duyarlılığını gösterir,bu anlam da sana öncellikle teşekkür ediyorum..Eklediğin resimlere tepki ise;
rahatsız olanların, hem kendi içsel seslerinin onları yargılıyacaklarını,hem de erkek egemen sistemin kendilerine verilen erk'le, kendilerinde haklılık payının bulunduğu düşüncesi arasında,karmaşa yaşadıklarındandır..Yani yüreklerine verecekleri bir savunmaları vardır ve bu savunma kendilerince haklı bile olsalar,onlara yeterli olmayacağı gibi,bunun muhasebesinin kendilerini yaralayacağı endişesini duydukduklarından kaynaklıdır..
Katkın için,teşekkür ederim Beyza..
-----
0
Beitrag gepostet am 25.03.12, 03:24
@3serhos
Nr.: 6
Antworten
eleanor65
Selam Serhoş..
Victor Hugo'dan çok güzel ve yerinde bir şiirle katkı sunmuşsun..
“Hayatımızda sorunların oluştuğu dönemler olabilir ve bunları engellemek için elimizden hiçbir şey gelmeyebilir..
Fakat bütün bu sorunların bir sebebi vardır..
Neden hayatımızda olduklarını ise;
yalnızca onların üstesinden geldiğimizde anlayabiliriz!.."
Paulo Coelho
Katkın için teşekkür ederim arkadaşım..
-----
0
Beitrag gepostet am 25.03.12, 03:58
@eftelya_00
Nr.: 7
Antworten
eleanor65
Sana da selam Eftelya..
Kadınlar için sadece çalıştıkları sokaklar ve işyerleri değil,tutsak edilen bütün alanları için,kadının siyasi temsili ve yerel yönetimlerdeki katılımı eşitlenmedikçe,bizler birer kadın olarak, erkek egemen sistemin kendince belirdiği kuralları gereğince,haksızlığa,adaletsizliğe,yok sayılmaya,zulme,dilsiz ve sözsüz bırakılmaya baş kaldırımızı her alanda göstermediğimiz sürece,bu haklarımızı alamayıcagımızı,bunları bizlere kimsenin bahşetmiyecegi bilinciyle davranmak ve başkaldırmak zorundayız..Değilse kimse bize bu hakları sağlayamıyacağı gibi,yok saymaya devam edecektir..
Tok olanlara ceza talep ediyorum
Ceza talep ediyorum.
Bugün tok olanlara, sefa sürenlere,
Milyonların ekmeğini hangi acılarla kazandığını
Bilmeyenlere, hissetmeyenlere.
Neşeli bir yüz,
Neşeli bir gülüş görürsem
Acı çekiyorum
Zira yoksulluğa ve bilgisizliğe
Mahkum olanlar
Gülmeyi ve neşeyi bilmezler.
Bütün dertleri,
Bütün gizli ve acı göz yaşlarını
Tokların vicdanına yüklemek istiyorum,
Ve yaptıkları her şeyin intikamını almak.
Rosa Luxemburg 141 yaşında!
Bize dair çok güzel tahlillerde bulunmuşsun,ve bir bayan duyarlılğı göstermişsin..
Yüreginden kutluyorum Eftelya..
-----
0
Beitrag gepostet am 25.03.12, 04:31
@anafiel
Nr.: 8
Antworten
eleanor65
Selam Anafiel..
Erkek cocuklarini kiz cocuklarindan ayiran anneler, erkek tavrini benimseyen kadinlar, kadina yapilan siddetin farkinda olmayan veya bunu sorgulamayan kadinlar, feminizmi kadin haklari olarak algilamayan, erkek düşmanligi sayan kadinlar, kadın sorunlarına [ dayak, şiddet, tecaavüz, öldürme vb.. ]
kafa yormayip sadece kilolarini ve botokslarini düşünen kadınlar, erkeklere yaranmak icin kadin düşmanliği yapan kadınlar [ örneğin, koca aldatir ama kocadan cok kadini suclar]
kadin cinayetlerine protesto yürüyüşlerine bir avuç kadinin katilmasi dişinda, duyarsiz kalan bir sürü kadınlar, daha aklima gelmeyen bir dolu şeylerin farkinda olmayan kadinlar!..
Bu olanlardan her gün 5 kadin öldürülüyor Ülkemizde..
Kadinlar gününde bir kadin öldürüldü yine..
Yukarıda sürekli bu konunun konuşulmasından gına geldi diyorsun Anafiel..
Peki bu konuları okumassak,paylaşmassak,yaymassak,erkek egemen sistemin aşağılamalarından,sadece cinsel bir obje gibi görülmesinden,bizleri çoğunlukla modern bir köle gibi görmelerine izin mi vermemiz gerekiyor?
Unutmayalım ki,kadınlık onurumuzu,durşumuzu ancak kendi haklı kazanımlarımız ve çok sesliliğimizle dile getirebilir,bu anlam da özgürlüklerimizi kazanmış oluruz..
Yorumun için,ben teşekkür ederim..
-----
0
Beitrag gepostet am 25.03.12, 16:54
@eleanor65
Nr.: 9
Antworten
gezgin256
selam,paylaşım için teşekkürler.
bir söz var;insan doğmak,insan olmak anlamına gelmez...
günümüzde tüm hayatını hiç bir zaman insan olamadan tüketen canlılar var maalesef....psikopatlık derecesine varan dayak olayları bu insan olamamanın neticesidir diye düşünüyorum...eskidende şiddet vardı erkekler bunu kendilerine bir hak olarak görürlerdi buda asla savunulacak birşey değildir ama o zamanki şiddetle bugünkü şiddet arasındada fark olduğunu düşünüyorum,bugünkü şiddet uygulayan insanlar kontrolü tümüyle yitirmiş durumdalar,Allah sonumuzu hayır etsin ve ıslah etsin.
birde hiç bir şey şiddetin dayağın bahanesi olamaz,
belki kadının yanlış bazı hareketleri olabilir,kışkırtmalar vs olabilir ama neticede bir yanlış bir başka yanlışa mazeret olamaz.
0
Beitrag gepostet am 26.03.12, 00:34
@arayanyolco
Nr.: 10
Antworten
eleanor65
Selam Arayanyolcu..
Ülkemizde olduğu gibi,Dünyadaki şiddet konusunu istatiksel ve tarihsel süreçleriyle birlikte, çok net
bir sıralamayla,bu çizelgenin, konuya daha iyi aydınlatılmasına katkı sunduğunuz için,ben teşekkür ederim..
Eğemenlik ve sevgi bir arada durur mu?
Ya eşitsizlik,baskı,zorlama,yasaklama..
Kıskançlık, sevgiye dahil olabilir mi?
Paki ya şiddet,taciz,tecavüz..
Ölümle biten, sevgi olabilir mi?
Hangi hediye hepsini unutturabilir?
Katkın ve yorumun için,çok teşekkür ederim..
Sevgiyle kalın!..
-----
0
Beitrag gepostet am 26.03.12, 01:08
@gezgin256
Nr.: 11
Antworten
eleanor65
Selam Gezgin..
Duyarlı olmanın, hayatın her alanı için,geçerli olması gerektiğine inanıyorum..Yaşadığımız Dünya'da ve sistemde her şey birbirine bağımlı ve içiçe geçmiş durumda..
Kadınlar olarak;
Erkek şiddetine,tacize,cinayette tahrik arayan yargıya,bizleri ücretli-ücretsiz çalıştıran sisteme,bedenimiz üzerinde denetim kuranlara,cinselliğimizi erkek kafalarıyla sınırlandırmaya çalışanlara karşı,emeği ve yaşamı her gün yeniden üreten kadınların eşit,özgür ve onurlu bir hayatın mücadeleden geçtiğine inanıyorum..
Olumlu katkın için,ben de sana teşekkür ediyorum..
-----
0
Beitrag gepostet am 26.03.12, 02:38
@anafiel
Nr.: 12
Antworten
eleanor65
Selam Anafiel..
Bak bu yorumunu çok daha güzel bir dille ve duyarlı bir bakış açısıyla sunmuşsun..Öyleyse, olaya böyle güzel ve duyarlı baktığın ve katkı sunduğun için,ben sana teşekkür ederim..
Emeğimiz,kimliğimiz,bedenimiz bizimdir,çekin ellerinizi ilkesiyle,
seni de yüreğinden kutluyorum..
Hakkettiğin sevgilerle kal!..
-----
0
Beitrag gepostet am 26.03.12, 08:17
@beyza
Nr.: 13
Antworten
berdush
günaydin lafo.
(_)? buyur önce.
sana sadece bir soru soracagim. ve o sorunun cevabiyla kadina yapilan siddetin bazen neden oldugunu anlayacaksin. bu sorumda sakin benim bu olaya prim verdigimi sanmayin.. ben sadece kadina degil, tüm insanliga eziyet edilmemesinden yana yanayim..
sorum bu..
burda, bu sitede... sen bir kadin olarak burdan bir baska kadinin saclarini yolmak istedin mi??
tesekkür ederim baska sorum yok ..
-----
"SAKIN 1 söz söyleme. 100 üme bakma SAKIN"
0
Beitrag gepostet am 26.03.12, 08:32
@eleanor65
Nr.: 14
Antworten
berdush
selam.
öncelikle seviyeli muhabbetinizden dolayi sizi tebrik ederim. kisilere yaklasiminiz ayrica bir tevazu örnegi. tebrik ederim..
konuya farkli bir düsünceyle yaklasmak istiyorum müsadenizle.
aslinda sorun sadece kadina yapilan siddet degildir. genelde bu yönden bakilmasina ragmen yanlis bir yoldan gidiyoruz toptan. asil yol egitim. bu egitimi bize ne ebeveynlerimizden ne de okuldan alabildik. ebeveynlerimiz yeterince egitlmemisti. ve okullarimizin hali malum..
türkiye nüfusunun gelismislik oraninin cok asagilarda olmasi bu durumu körüklüyor. bu her olayda karsimiza cikiyor. trafikte, devlet dairesinde, okullarda, bankalarda, stadyumlarda ve akliniza gelen her kesimde.. bankada ya da baska bir yerde kuyrukta iken önünüze gecmeye calisan olmadimi hic? trafikte? devlet dairesinde 850 tane memura yönlendirilmiyormusunuz?? iste bunlar hem egitimsizlikten ve hemde güvensizlikten ileri geliyor. insanlarin insana inanci ve güveni kalmamis. dolayisiyla hayatimiza da yansiyor bunlar. türkiyede bir söylem var bilmem duydunz mu? "bu devirde babana bile güvenmeyeceksin" diye.. yahu bundan kötü bir sey daha söyleyebilirmisiniz bana?
iste mesele bu. simdi bu insanlar kendi yaptiklarinda hep haklilar. cünkü bunlara bu yaptiklarinin yanlis oldugunu söyleyen cikmamis ki.. insanda döverler, vururlar ve gasp ederler.. edecekler de..
herseyin basi egitim, sonu da egitim..
saygilar..
-----
"SAKIN 1 söz söyleme. 100 üme bakma SAKIN"
0
1
Antworten
Um Beiträge posten zu können, musst du dich vorher einloggen!
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!