|
|
|
Tartışma Adabı |
Sadece kendi bildiklerini ve düşündüklerini doğru ve tartışılmaz gören, empati kuramayan insanlarla nasıl tartışılabilir? Hepimizin ufku ne yazık ki kendi dar kalıplarımızın içine hapsolmuş.Acaba karşıdaki ne söylüyor(takıldığımız noktada bu ) , niye söylüyor aldırdığımız yok. Çünkü bunu niye söylediğinin bizim için hiçbir önemi yok.Varsa yoksa bizim kendi fikirlerimiz. Çoğumuz okumuyoruz,okuyanlarımızda nedense genelde kendi fikirlerine yakın olan konularda yazan kitapları, dergileri, gazeteleri okuyor.Bu yüzdende fikir düzeyimiz tekdüzeleşiyor.Olayı karşı taraftan göremiyoruz. Herkes sadece BEN BEN dedikçe,hep BANA hep BANA dedikçe,tartşımada bir yere zor varılır. Böyle yaptıkçada konu kısırdöngüye dönüşüyor. İşin içinden çıkılamayıncada hakaret ve küfür devreye giriyor. Bu arada gerçekten ilgiye değer konu açan arkadaşlarında emeklerine yazık oluyor. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Çok ender yazarım buraya. Düşüncelerimi yazıya dökmekte zorlanırım.Başka yerdede yazmışlığım yok. Dikkat ederseniz kritiğe kendimide katmışım. Ayrıcada herkes kendini bilir. Hele siz kendinizin pekalada farkındasınız ben bunun farkındayım. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Tabiki empati gerekli. Birinin ne olduğunu kim olduğunu ve hoşumuza giymeyen şekilde neden davrandığını en azından Onun gözüyle görmeye çalışırsak çatışmalar biraz daha azalır. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
tartisma fikir cürütmek icin yapilir. cürütemeyip devam ettirmek bilgisizlige yol acar. zira karsindakine fikrini kabul ettiremedigin zaman, ya sen bilgisizsin (bir cahil ile tartistigin icin) ya da karsindaki bir duvar misali illada nuh diyenlerden.. bu yüzden benim nacizane fikrim. tartisma kavga ile sonuclanmadan karsidakini fikriyle basbasa birakip o ortamdan uzaklasmak. seninde dedigin gibi burda tartisan kisiler genelde kendi benimsedigi konular hakkinda yazarlar. kimsenin fikri onlar icin önemli degildir. hatta daha üste cikarak; onun fikrine karsi ciktigin icin gavur, kominist, mason, terörist ilan ediliyorsun ki, herhangi bir konuda yazsan da karsina cikip seni cileden cikariyor. (eski bir konuda onun fikrine karsi ciktigin icin) iyi de neden yazarsin o zaman? neden fikrini baskalarina acarsin?? bunu hic düsünmezler.. evet tartisma adabini bilmiyoruz. ama toplum olarak öyleyiz. bunu bireye indirgemek yanlis olur.. güzel bir topic, tebrik ederim  ----- "SAKIN 1 söz söyleme. 100 üme bakma SAKIN" |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Bütün konular ilgimi çeker ama hiçbirindede uzman değilim. Biraz ondan biraz bundan.Hayatı ıskalamamaya çalışıyorum.Çünkü bu konuların hepside hayatın değişmez gerçeklerinden |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Yukarıdada belirttiğim gibi,fikirlerimiz tek yönden öğrenildiği için karşı taraf genel anlamda doğruda olsa kabullenemiyoruz.Fikir tartışma platformlarını savaş alanı olarak gördüğümüz için karşı tarafın doğrusunu kabul etmek savaşta yenilgi gibi görülüyor.Fikir savaşındada yenilgi ego yenilgisi gibi algılanıyor. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Teşekkür ederim Sevil Hanım katılımınız için. Doğru söylüyorsunuz tartışma adabını bilmemenin cehaletle alakası yok, kişilikle ilgili bu. Ama böyle halka açık alanlarda en azında fikrini kabul ettirmek istiyorsa(tabiki samimi anlamda diyorum)biraz daha dikkatli olması gerekmez mi?Diline küfür anlamında kilit vuramaz mı? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
toplum olarak öyleyiz malesef. bu yüzden hepimiz egomuzu tatmin yoluna gidiyoruz. her birimizde bir birikimin oldugu asina. ancak bu birikime saygi duyacak insanlari bulmek cok önemli. burda kendi görüsümde olmayan bir kac insan var. ancak tartisla üsluplari öyle güzel ki, fikrine saygi duymamak elde degil. ama birde olmazsa olmazlardan olanlar var ki allah muhafaza.. ne diyelim? hayirlisi olsun. düzeliriz insallah.. ----- "SAKIN 1 söz söyleme. 100 üme bakma SAKIN" |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Sevil Hanım pek yazmıyorum forumda ama genelde forumun sıkı takipçisiyim.Sizin yazı tarzınızı beğenerek okuyorum bazen çocuksu ama aynı zamanda bilgece yazıyorsunuz anlayana.Çocuksu dediğim için kızmayın lütfen latife yaptım. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Hoşgeldiniz Serhos Bey, Tartışma sonuçta fikir babında kazanımlarımız olacaksa ne güzel değil mi?En azında karşıdaki kafalarda soru işareti bırakabilmek... Günlük gazete okuyorum ama hepimizin genelde evine tek gazete giriyor. Ve olayları o gazetenin siyasi bakış açısına göre görüyoruz. Ben bu yüzden burayı seviyorum.Çünkü karşıt fikirlilerinde fikirlerini öğrenmiş oluyorum.Kendi fikirlerini çok güzel ifade eden arkadaşlarımız var. Fikirlerine katılmasamda onları severek okuyorum.Bu yüzdende topikler silinmesin istiyorum. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Teşekkür ederim.Dediğim gibi her şeyden biraz biraz.Biraz kişiseleştiriyorum topiği kusura bakmayın. Siyasetten pek anlamam ve hazzetmemde ama buraya takıldım takılalı arada yorum bile yapabilir oldum yazan arkadaşlardan bilgilenerek. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
İyi geceler katılımınız için teşekkürler. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Pek bilimsel olmayacak ama insanlığımızı var eden dilimiz gibi geliyor bana. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
İlgiye değer görüp yorumlarda buluna arkadaşlara teşekkür ediyorum.Bugünlük çekliyorum herkese iyi geceler. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Eğer forum bazında ele alırsak soralım bakalım,hangimiz cehaleti üzerimize alırız! Hem her insan her konuda tartışacak düzeyde bilgiye sahip olmayabilir.İllada olmasıda gerekmiyor zaten.Ama cahil yada değil tartışma hakaret ve küfürle sonuçlanıyorsa bu kişilikle ilgilidir.Toplumda ne kadar cahil saydığımız insanlar tartışmada küfür etmeden durabiliyor.Ve toplumun kültürel anlamda üst tabakasında bulunan, aile terbiyesi almış olan başka biride küfüre başvurabiliyor değil mi?Bu kişilik değilde nedir? Çelişki diyorsunuz;hepimiz bazen kendimizle bile çalişkiye düşmüyormuyuz? |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Gruplaşmak isteyen gruplaşabilir,ona bir diyeceğimiz yok.Yeterki sırf gruptan bir eleman söyledi diye yanlış olan bir fikri körü körüne savunmayalım.Kendimize dahi özeleştiri yapabilelim. Bizim doğrumuz illaki evrensel doğru demek değildir;bunun bilincinde olabilelim.Tartışmalar olsun bu gelişmemiz için bir yoldur.Ama bu tartışmalar şahsın kişiliğine yada manevi değerlerine hakaret ve küfür boyutuna ulaşmasın. Yoksa, inanın, bazı tartışmalardan en azından, nasıl tartışmamamız gerektiğini öğrenebiliyoruz. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Aslına bakarsanız gerçekten hepimiz ayrı ayrı kürre-i arzın merkeziyiz.Amma velakin, kendimizi bu merkeze alırken diğerlerininde kendilerince merkez olduklarını unutuyoruz yada yok sayıyoruz. Bir anlaşmazlık anında küfür etmek kolayına kaçan;kendi egosunu öyle tatmin eden şahıs;bu küfürün kendisine iade edileceğini varsayarak ve bunun akabinde kendinde oluşacak kırgınlığı düşünerek daha dikkatli olabilir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Tartışa tartışa, nasıl tartışılmayacağını öğreniyoruz;buda bir kazanç. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
Ben konumda belirttiğim anlam itibariyle empatinin sözlük anlamını veriyorum: EMPATİ:kendini duygu ve düşüncede bir başkasının yerine koyabilme,duygudaşlık. Benim tartışma sırasında olay kızgınlık boyutuna gelince durup karşı taraftan baksın demek istedim.Yani tartışmacı karşısındakine sempati duymayabilir, ama empati kurabilir. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Tartışma Adabı |
nedendir bilmem cok fikirlerin hosuma gidiyor gumunist seniiiii  |
|
|
|
|
|
|
|
|
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!