Islam dini;
Kisinin toplum icerisinde uyumlu,guvenilir ve hosgorulu olmasini saglamaya yonelik duzenlemeler getirdigi gibi,onun Yaratici ile olan baglantisini daha derinden hissetmesine,devam ettirmesine ve gelistirmesine hizmet edecek duzenlemelerde getirmistir.
Hukûka riayet bakimindan halki ve hakki birbirinden ayirmak isabetli olmadigi gibi,
Halk ile iliskilerin Hakk'i ilgilendirdigini goz ardi etmek mumkun degildir.
"Insanlara tesekkur etmeyen ALLAH'a sukretmez" hadisi buna en guzel bir ornektir.
Oruc,Farsca'daki rûze kelimesinin turkcelestirilmis seklidir.Arapca'si savm ve siyamdir.
Kelime anlamlariyla "bir seyden uzak durmak,bir seye karsi kendini tutmak" anlamindadir.
Fikihi anlami ise "imsak vaktinden iftar vaktine kadar,bir amac ugruna ve bilincli olarak,
yeme icme ve cinsel iliskiden uzak durmak" demektir.
Peygamber efendimiz orucun ikinci yonunu vurgulayan "Oruc bir kalkandir;
Sakin orucluyken,cahillik edip kem soz soylemeyin,biri size satasacak veya dalasacak olursa,'Ben orucluyum,Ben orucluyum"dememizi emredip halk ile iyi gecinerekten Hakk'i memnun etmememizi istemistir bizlerden.
Avam orucu;
Bedende istah ve sehvetin tatmin yeri ve araci olan iki âzayi yani mide ve cinsel organi
Istah ve sehvet duydugu seylerden mehrum etmek,
Havas orucu;
Bunlara ilâveten gozu kulagi ve diger âzalarini gunahtan korumak,
Ehassu"l havâs orucu;
Bunlarin ikisine ek olaraktan,Kalbi dusuk emellerden,Dunya dusuncelerinden arindirarak,
ALLAH a yonelebilmektir.
"Oruc Tutan Oyle Kisiler Vardir ki Kârlari Saadece Aclik ve Susuzluk Cekmektir"
Hadisindeki kisiler olmamak,orucumuzun sorumlulugunu bilmemiz dilegi ile,
Birde son soz olarak ve artik bikkinlik derecesinde olmasi dolayisi ile kucuk bir uyari da bulunmak isterim,
Ne olur ama ne olur;Oruc un bize kattigi bir seyin de fakirleri,ac kalanlari anlamak oldugunu soyleyip durmayalim hatta saadece bu yuzden oruc tuttugunu sananlar bile var,
Lutfen oruc bizden istenildigi icin tutuldugunu bilelim,Bakara suresi 183.
Fakirlerin de oruc tuttuklarini bilelim yada gorelim ki boylelikle bu ikileme artik bir son verelim...
-----
Benim de bir adým var,Ezan ile okundu Sela ile bitecek...