97 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 01.05.13, 07:02 Nr.: 1 Antworten

mübarek üç aylar başliyor
Recep 11 Mayıs 2013 Cumartesi

Şaban 10 Haziran 2013 Pazartesi

Ramazan 09 Temmuz 2013 Salı
...
Receb Ayı: 4 değerli aydan biridir. Bir ayet-i kerime anlamı:
“Allah’ın gökleri ve yeri yarattığı günden beri, ayların sayısı 12 dir. Bunlardan dördü, haram [hürmetli]olan aylardır." [Tevbe 36]

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Haram aylar, Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem’dir.” [İbni Cerir]

Şaban Ayı: Peygamberimiz, (s.a.v.) Şaban ayına da çok kıymet verir ve "Ya Rabbi, Receb ve de Şabanı bizler için mübarek kıl ve bizi Ramazana eriştir" nedeniyle dua ederdi.

Ramazan Ayı: Resulullah, (s.a.v.) Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki:
“Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahu Tealâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin [Kadir gecesinin] hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır."

-----
Beni yargiliyacak kadar masum degilsin
0

Beitrag gepostet am 01.05.13, 13:18 @nesraa Nr.: 2 Antworten

Güzel bilgilerin icin Allah razi olsun!

Bence copy de olsa, bu yazi cok iyi anlasiliyor..

-----
Bugün Dünümde Beklenen Yarın..
0

Beitrag gepostet am 01.05.13, 13:21 @beyza Nr.: 3 Antworten

huhu beyzacik

evet, bazen cok haklisin, copy pasteleri anlamak  icin özel sözlük gerek

bu yazi öyle degil giiii, bi ta sakin gafaynan oku hele, kesin anlarsin

-----
Bugün Dünümde Beklenen Yarın..
0

Beitrag gepostet am 01.05.13, 17:27 @nesraa Nr.: 4 Antworten

Sagolun arkadaslar kendi kalemimden bu derece dogru yazamam ki illaki yanlisim olur ama cok okurum bildiklerimide severek paylasirimm...egerki bu bilgilere ihtiyaci olan kisileree faydali olabilmek cok güzelll denizde bir damla olabiliyorsam ne mutlu bana..

üç ayin önemi

Üç ayların Önemi
Üç aylar, İslam âleminde maneviyat ve ibadetlere önemin verildiği, haramlardan uzak durulmaya çalışıldığı ve nafilelere yönelme noktasında diğer aylardan daha faziletlidir. Çünkü Rabb’ül - Âlemi’nin lütuf ve ihsanı, affı ve mağfireti bu aylar içerisinde fazlasıyla tecelli etmektedir. Bundan dolayı, bu ayları hakkıyla değerlendirmek, geceleri ihya ederek manevi azığı elde edebilmek tüm müslümanlar için bilhassa da İslam davetçileri için gereklidir.
Bu Ayları Ayrıcalıklı Kılan Bazı Sebepler Şunlardır.
Efendimizin (s.a.v) ümmetinin ömrü kısa olduğu için, Allah kullarını affetmeye vesileler murat etmiş, bu sebeple mübarek günler ve geceler yaratmıştır.
Resulullah (s.a.v)’dan bu ayların faziletine dair bazı rivayetler zikrolunmuştur.
Beş vakit namaz bu aylar içerisinde farz kılınmıştır.
Kur’an-ı Kerim bu aylarda nazil olmuştur.
Mübarek gün ve gecelerden dördü bu aylar içerisinde vuku bulmaktadır.
Receb ayının ilk cuma gecesi Regaip Kandili,
Receb ayının 27. gecesi Mirac Kandili, (Efendimizin rabbiyle bizzat görüşmesi)
Şaban ayının 15. gecesi Beraat Kandili, (Günahlara kefaret, günahlardan Berat gecesi)
Ramazan ayının son on gününde bin aydan hayırlı olan Kadir Gecesi.
Receb Ayı:
‘’Receb’’ kelimesi, ta’zim manasına gelen (tercib) ile aynı kökten alınmadır. Tevbe edenlere rahmet edildiği ve amel edenlerin amellerinin kabulünden dolayı bu aya esam da denir.
Receb ayı hem haram aylardan hem de üç aylardan olması hasebiyle iki kat faziletli bir aydır. Bu ayda savaşmak yasaklanmıştır. Receb ayının fazileti hususunda bazı rivayetler zikredilmiştir. Ancak bu rivayetlerin sıhhat derecesi zayıf olduğundan burada yer vermedik.
Şaban Ayı:
Bu aya, çok hayrın olması hasebiyle hayır yolu anlamında Şaban denilmiştir.
Rivayet edilir ki:
Efendimiz Hz. Ayşe’ye:
’’ Sen bu gecenin Şaban’ın on beşinci gecesi olduğunu bilmiyor musun? Allah azze ve celle’nin bu gecede Beni Kelb kabilesinin koyunlarının kılları adedince cehennemden azadları vardır. Bu azadlardan altı zümre istisna edilmiştir. Devamlı içki içenler, ana babasına asi olanlar, zina yapanlar, bir Müslüman bir şey satın alırken üzerine varıp fiyat artıranlar, suret yapanlar, koğuculuk edenler.’’ (Tirmizi Siyam - 39)
Ramazan-ı Şerif:
Üç ayların sonuncusu kendisinde bin aydan hayırlı olan kadir gecesi, manevi azık deposu olan itikâfın bulunduğu aydır. Ramazan orucu, Peygamber’in hicretinden, bir buçuk sene sonra Şaban ayının onuncu günü farz kılınmıştır. Farziyeti kitap, sünnet ve icma ile sabittir. ‘’Oruç sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.’’ (Bakara - 183)
Bu ayet ramazan orucunun vucubiyetini ifade etmektedir. Fazileti hususunda birçok hadisler mevcuttur.
Ebu Hureyre ‘den rivayetle: Efendimiz şöyle buyurmuştur. ‘’ Kim faziletine inanarak ve karşılığını Allah’tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.’’ (Buhari, Savm - 6)
Ramazan-ı Şerif’in faziletleri diğer iki aydan daha fazladır. Bu ayda özürsüz oruç tutmamak büyük günahlardandır ve kazasını gerekli kılar. Diğer iki ayda oruç tutmak nafile, bu ayda tutmak ise farzdır. Hatta belirli bir özür sebebiyle (sefer, baygınlık, hastalık vs.) gibi hallerde tutulamayan oruçların kazası gerekir. Tutulmuş bir orucun kasten bozulması halinde yukarıdaki (Receb ve Şaban) aylarında kazayı gerekli kılarken bu ayda hem kaza hem de kefareti gerekli kılar.
Üç Aylarda Yapılması Müstehap Olan İbadetler:
Oruç tutmak: Receb ayının perşembe, cuma ve cumartesi günlerinde tutulacak oruçlar, aynı şekilde Şaban ayında (Efendimizin sünneti üzere) tutulacak oruçlar da müstehaptır. Hz. Aişe’den rivayetle:
‘’Rasullah’ın hiçbir ayda Şaban ayından daha çok oruç tuttuğunu görmedim. Bazen Şaban’ın tamamını oruçla geçirirdi.’’Buhari, Savm - 32)
Efendimizin Şaban ayında diğer aylardan daha çok oruç tutmasının hikmeti üzerine birçok âlimin görüşleri mevcuttur. En kuvvetli rivayete göre Efendimizin bu ayda daha fazla oruç tutmasının hikmeti şu hadiste belirtilmektedir.
Usame bin Zeyd, der ki:
‘’Ey Allah’ın rasulü! Dedim, ben sizi hiçbir ayda Şaban’da tuttuğunuz kadar çok oruç tutar görmüyorum.(bunun sebebi nedir)
Efendimiz şöyle açıkladılar:
Bu, halkın Ramazanla Receb arasında gaflet ettiği bir aydır hâlbuki bu ay amellerin Rabbul âlemine yükseltildiği bir aydır. Ben amellerimin oruçlu olduğum halde yükselmesini istiyorum.’’ (Nesai, Savm - 70)
Şaban ayının tamamını oruçlu geçirdiği zaman ramazan ayına sıhhatle başlayamayacağından korkan kimse için Şaban’ın on beşinden sonra Ramazan orucunu sıhhatle karşılamak için oruç tutulması nehyedilmiştir.
Müslüman kimse bilmelidir ki; Efendimiz (s.a.v) hayatları boyunca hem Rabb’ine ibadet etmiş hem de O’nun yolunda mücadele vermiştir. “Nasıl yaşarsanız öyle ölür, nasıl ölürseniz öyle haşr olunursunuz” düsturu hayatımızı O’na vakfetmemiz gerektiğini beyan etmiştir. Bu mübarek gün ve geceler, Müslüman’ın gafletinin veya Allah yolundaki hizmetteki hatalarının affı için vesileler olmalıdır. Allah (cc) ise ayetinde ‘’De ki: Benim namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm hep âlemlerin Rabbi olan Allah içindir’’ (En’am - 162) buyurmaktadır.
Rabbimiz bu üç ayları hakkıyla ihya edebilmeyi nasip eylesin ve bu mübarek ayları İslam ümmetinin dirilişine, birlik ve beraberliğine, kardeşliğin pekiştirilmesine ve kendisine yakınlaşmamıza vesile kılsın…

-----
0

Beitrag gepostet am 01.05.13, 23:08 @nesraa Nr.: 5 Antworten

allah razi olsun cok güzel  paylasim ..
0

Beitrag gepostet am 13.05.13, 19:04 @nesraa Nr.: 6 Antworten

Mübarek Üç Aylarımız ve Receb-i Şerif Hayırlara vesile Olsun.
RECEB AYI
Mübârek üç ayların ilki olan Receb ayıdır. Receb, “Tercîb” kelimesinden gelmektedir. Bu da ta'zîm ve hürmet manasına gelmektedir.
Allahü teâlâ, bu ayda oruç tutanların, bu aya saygı gösterenlerin, günahlarını affeder, çok sevap ve üstün dereceler ihsân eder.
Receb ayının üstünlükleri hadîs-i şerîflerde şöyle bildirildi:
“Receb, Allahü teâlânın, Şâban benim ve Ramazan ümmetimin ayıdır”
“Receb-i şerîfte bir kimsenin tuttuğu bir orucun sevabı, o kimsenin otuz sene nâfile oruç tutmasına eşittir.”
“Bir kimse, Allahü teâlânın ay'ı olan Receb ayında bir mü'min, kardeşini gam ve üzüntüden kurtarırsa, Allahü teâlâ, ona Firdevs'te gözünün görebildiği kadar büyük bir köşk ihsân eder. Uyanınız, kendinize geliniz ve Receb ayına hürmet ve ikrâm ediniz ki, Allahü teâlâ da size, ikrâm ve ihsân etsin.”
“Cennette bir nehir vardır. Ona Receb denir. Sütten beyaz, baldan tatlıdır. Receb ayında bir gün oruç tutana Allahü teâlâ Kıyâmet günü o nehirden su verir.”
Ömer bin Abdülaziz hazretleri buyurdu ki:
“Senede dört geceye dikkat edip, ibâdetle geçirmek lâzımdır. Allahü teâlâ o gecelerde rahmetini saçar. Bu geceler, Recebin ilk cuma gecesi, Şâbanın onbeşinci gecesi, Ramazanın yirmi yedinci gecesi ve Ramazan bayramı gecesidir.”
Receb ayında yapılan iyilikler, tutulan oruçlar, günahları temizler. Zîra Receb-i şerîfin isimlerinden birisi de “Şehrü'l mutahhar” dır. Günahlardan temizlenilmesi ve yüksek derecelere kavuşulması sebebi ile bu isim verilmiştir.
Receb, tevbe, hürmet ve ibâdet ayıdır. Şâban, muhabbet ve hizmet ayıdır. Ramazan ise, yakınlık ve ni'met ayıdır.
Zünnûn-i Mısrî hazretleri buyurdu ki:
“Receb tohum ekme, Şâban sulama, Ramazan ise, hasat ayıdır. Yâni ekip suladığını biçip toplayacak bir aydır. Herkes ektiğini biçer. Amelinin, ibâdetinin karşılığını alır. Tohum ekmeyen, hasat mevsimi gelince pişman olur.”
Receb ayının magfirete, Şâban ayının şefâ'ate ve Ramazan ayının da sevapların kat kat verilmesine mahsus olduğu bildirilmiştir.
Bu aylara hürmet etmek, günahlardan uzaklaşmakla ve ibâdetleri yapmakla olur. Hürmet edip, saygı gösteren, kat kat karşılığını görecektir. Hadîs-i şerîfte buyuruldu ki:
“Receb, Allahü teâlânın ayıdır. Receb ayına ikram edene, saygı gösterene, Allahü teâlâ dünyada ve âhırette ikram eder.”
Bâzı âlimler de şöyle buyurdu ki: "Yıl ağaç gibidir. Receb ayı, ağacın yapraklı olduğu, Şâban meyveli, Ramazan ise, meyvesinin toplanacağı zaman gibidir. Receb Allahü teâlâdan mağfiret, Şâban şefâ'at, Ramazan sevabların kat kat olduğu aydır."
Peygamber efendimiz, Receb ayı gelince;
"Yâ Rabbî, bize Receb ve Şâbanı mübârek eyle ve bizi Ramazana eriştir." diye duâ ederdi.
Hazret-i Ali (ra) yılda dört geceyi tamamen ibâdetle geçirirdi.
Bu geceler; Receb-i şerîfin ilk gecesi, Ramazan bayramı ve Kurban bayramı geceleri ve Şâban-ı şerîfin onbeşinci gecesidir.
Rabbim bu mübarek gün ve geceleri en güzel şekilde ihya edebilenlerden eylesin.. Amin!
-----
0

Beitrag gepostet am 14.05.13, 08:55 @nesraa Nr.: 7 Antworten

Receb'in ilk cuma gecesine Regaib gecesi denir. Bu geceye Regaib gecesi ismini melekler vermişlerdir. Her Cuma gecesi kıymetlidir. Bu iki kıymetli gece bir araya gelince, daha kıymetli oluyor. Allahü teâlâ, bu gecede, müminlere, ragibetler [ihsanlar, ikramlar] yapar. Bu geceye hürmet edenleri affeder. Bu gece yapılan dua kabul olur, namaz, oruç, sadaka gibi ibadetlere, sayısız sevaplar verilir. Regaib gecesini ibadetle geçirmeli, kazası olan, hiç değilse bir günlük kaza namazı kılmalı! Kazası olmayan da nafile namaz kılar, Kur'an-ı kerim okur, tesbih çeker, tövbe istiğfar eder. Perşembe günü oruç tutup, gecesini de ihya etmek çok sevaptır. Receb ayında oruç tutmak faziletlidir.

Peygamberimiz (a.s.m)' ın Ramazan ayından sonra en çok oruç tuttuğu ay Receb ayıdır. Bu Receb ayında oruç tutmanın muazzam, muhteşem sevabları var. Arifler ve din alimleri kitaplarında yazmışlar ki, bu ay ekim, ekme, ziraat ayıdır. Sevaplı işler, oruç tutmak, tevbe etmek vs. güzel şeyler yapılır. Bir mahsulün ekilmesi gibi ziraat, ekim ayıdır. Şa'ban bakım ayıdır. Ramazan biçim ayıdır, yâni mahsulün alındığı aydır demişler. Demek ki Receb ayı, bizi Ramazan ayına hazırlayan bir mevsimin ilk adımı olmuş oluyor.

Onun için, "Receb ayı tevbe ayıdır." demişler. Yâni kul ne yapacak?.. "Yâ Rabbi! Ben anlayamamışım, hatâ etmişim, bilememişim, suçluyum, kusurluyum; beni affet..." diyerek hatâsını itiraf edip, hatâsından dönerek, Cenâb-ı Hakk'ın yoluna girecek.
-----
0

Beitrag gepostet am 14.05.13, 15:12 @nesraa Nr.: 8 Antworten

BU NAMAZI KILANLARIN KALBİ ÖLMEZ:

Receb’in; 1’i ile 10’u arasında, 11’i ile 20’si arasında ve 21’i ile 30’u arasında olmak üzere sadece birer defa kılınacak 10’ar rek’at Hâcet namazı vardır. Bunların her üçünün de kılınış şekli aynıdır. ..

Yalnızca namazların sonlarında okunacak duâlarda fark vardır. Bu namazlar, akşamdan sonra da, yatsıdan sonra da kılınabilir. Fakat, cuma ve pazartesi gecelerinde ve bilhassa teheccüd vaktinde kılınması efdaldir.
...
Bu namaz, mü’min ile münâfığı ayırır. Bu 30 rek’at namazı kılanlar, hidâyete ererler. Münâfıklar bu namazı kılamazlar. Bu namazı kılanın kalbi ölmez. Bu 30 rek’at namaz Rasûlullah Efendimiz’in (s.a.v.) berberi, Selmân-ı Pâk (r.a.) Hazretleri tarafından rivâyet edilmiştir.

Kılınış şekli: Hâcet namazına şu niyetle başlanır:

“Yâ Rabbî, beni, teşrifleriyle dünyâyı nûra gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Recebi şerîf hürmetine, feyz-i ilâhine, afv-ı ilâhine, rızâ-i ilâhine nâil eyle. Âbid, zâhid kulların arasına kaydeyle. Dünya ve âhiret sıkıntılarından halâs eyle. Rızâ-i şerîfin için, Allâhü Ekber.”

Her rek’atte 1 Fâtiha, 3 Kul yâ eyyühe’l-kâfirûn, 3 İhlâs-ı şerif okuyup, 2 rek’atte bir selâm verilir. Böylece 10 rek’at tamamlanır.

' İlk on gün içinde kılınan namazdan sonra, 11 defa “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr. Ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okunup duâ edilir.

' İkinci on gün içinde, yani Receb’in 11’i ile 20’si arasında kılınan 10 rek’atten sonra, 11 defa “İlâhen vâhıden ehaden sameden ferden vitren hayyen kayyûmen dâimen ebedâ” okunup duâ edilir.

' Üçüncü on gün içinde, yani Receb’in 21’i ile 30’u arasında kılınan 10 rek’atten sonra da 11 kere

“Allâhümme lâ mânia limâ a’tayte, velâ mu’tiye limâ mena’te, velâ raadde limâ kadayte, velâ mübeddile limâ hakemte, velâ yenfeu ze’l-ceddi minke’l-ceddü. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-vehhâb. Sübhâne rabbiye’l-aliyyi’l-a’le’l-kerîmi’l-vehhâb. Yâ vehhâbü yâ vehhâbü yâ vehhâb” okuyup duâ edilir.

-----
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!