Melek degiliz. Ifade belki klasik kaciyor ancak bu bir gercek. Insanoglu hatalari ve günahlari ile hayat sürecek ancak israrci olmayacak. Her ne olursa olsun yanlis ve hatalarini, isyan ve günahlarini hafife almadan, bunlarin düzelmesi ve hayra yönelmesi noktasinda kendini murakabe (gözetim) altinda tutarak, rabbimizin bir lutfu olan „Tevbe kapisini“ asindiracak...
Sevdigimiz kimseyi kirdigimizda nasil ki onun gönlünü almak ve tekrar kazanmak icin gayret sarf ediyor, gece uykularimizdan oluyorsak aynen burada oldugu gibi insan olarak yaptigimiz yanlislarin da Allah katinda temize cikmasi ve affedilmesi icin ayni hatta daha fazla duyarliligi göstererek Rabbimizin merhamet deryasindan nasibimizi aramaliyiz…
Ben bir insanim, duygularim, düsüncelerim, gönlüm, yüregim, karakterim, kisiligim ve kimligimle. Elbette yanlisim, hatam, günahim olacak. Zira nefis tasiyorum. Ancak bu, yaptiklarimi onaylamam anlaminda degildir. Bilakis yaptigim yanlisin bilincinde, vicdani hassalarimi calistirarak, avdet (yanlisimdan dönmenin) etmenin yollarini arastirmali, bilmeli ve uygulamaliyim…
„Yine onlar, çirkin bir iş yaptıkları, yahut nefislerine zulmettikleri zaman Allah’ı hatırlayıp hemen günahlarının bağışlanmasını isteyenler -ki Allah’tan başka günahları kim bağışlar- ve bile bile işledikleri (günah) üzerinde ısrar etmeyenlerdir.“ Al-i Imran 135
Kalp, beyaz bir sayfaya benzer. Bir yanlis ve günah islendikce, o beyaz sayfaya bir kara leke düser. Insan bu lekeleri haife alir ve giderilmesi noktasinda gayret sarf etmezse, bunlar, zaman icinde cogalarak, kalbi istila eder ve simsiyah bir hale getirir.
Insan kalbinin simsiyah olusunu, tabir uygun ise sayet manevi silgi (tevbe) ile temizlemezse, kapkara kesilmis bir kalp ile kendisine anlatilan hic bir güzellikten nasibi olmayacak hatta anlatilanlari gereksiz bulacaktir…
Böyleleri icin Yüce Allah,“ Andolsun, cehennem için cinlerden ve insanlardan çok sayıda kişi yarattık (hazırladık). Kalpleri vardır bununla kavrayıp-anlamazlar, gözleri vardır bununla görmezler, kulakları vardır bununla işitmezler. Bunlar hayvanlar gibidir, hatta daha aşağılıktırlar. İşte bunlar gafil olanlardır.“ Araf 179 buyurmaktadir.
selam ve hürmetlerimle...
Yazimizda Meleklerden ve cinlerden bahsetmiyor...Konuya sadik kalinirsa daha faydali paylasimlar olma ihtimali yüksektir...
Kismen katiliyorum zira her insan öyledir demek insafi elden birakmak demektir diye düsünüyorum...
Katildigim kisim sudur; "günümüzde insanlar böyle" ancak ben hepsi degil diyorum...ve ben yazim ile olanlari degil olmasi gerekenleri ifade etmeye calisiyorum...karistirdigimiz noktu bu herhalde...
olanlar ile olmasi gerekenler...
Insanlarin yasadigi sosyal cevresinin ve gördügü egitimin etken oldugu dogrudur, ama eger bir insanda iman varsa, nereden gelirse gelsin, dürüst ve ahlakli olabiliyor. Allah razi Olsun efendim...tebrik ediyorum...
Günahsiz insan olmasi mümkün degildir zaten efendim...ancak günah isleyen insan, günah islemis olmaktan doalyi psimanligini ifade edebilmeli...
sevdigimiz bir kimseyi kirdigimizda özür diliyoruz...inanan her insan Allahi sever, sevdigimize ifade ettigimiz özürü Rabbimizden esirgemek akil sahibi bir kimsenin yapacagi bir is degildir...
haklisiniz, özelestiri ve muhasebe de bulunamayan insan kendini kandirmaktan baska bir adim öte gecemez...
Kendini bilen Rabbini bilir, ifadesi son derece hostur, bu anlamda...