Ahmed Tahtavi hazretleri buyuruyor ki: Kur'an-ı kerimdeki Allah’ın ipine sarılın ifadesindeki ipten maksat,cemaattır.Cemaat da, fıkıh ve ilim sahipleridir.Fıkıh âlimlerinden bir karış ayrılan dalalete düşer.Sivad-ı a'zam, fıkıh âlimlerinin yoludur.Fıkıh âlimlerinin yolu da, Resulullah efendimizin ve Hulefa-i raşidinin yoludur.Kurtuluş,Ehl-i sünnet vel cemaat fırkasındadır.Fırka-i naciyye,bugün dört mezhepte toplanmıştır.Bu zamanda bu dört hak mezhepten birine uymayan,bid'at ehlidir. (Tahtavi)Muhammed Hadimi hazretleri buyurdu ki: (Dindeki dört delil, müctehid âlimler içindir.Bizim için delil,mezhebimizin bildirdiği hükümdür.Çünkü biz,âyet ve hadisten hüküm çıkaramayız.Bunun için,mezhebimizin bir hükmü, âyet ve hadise uymuyor gibi görünse de,mezhebimizin hükmüne uyulur.Yahut başka bir âyet veya hadisle değişmiştir, yahut tevil edilmesi gerekir.Bunları da ancak müctehid âlimler anlar.Bunun için tefsir ve hadis değil, âlimlerin kitaplarını okumak gerekir.) [Berika]
Âyet-i kerimede mealen buyuruluyor ki:(Bir işte anlaşamazsanız bu işin hükmünü, Allah ve Resulünden anlayın!) [Nisa 59]Buradaki Anlayın emri müctehid âlimler içindir. Çünkü Allahü teâlâ, âlimlere sorulmasının gerektiğini bildiriyor. Kur’an-ı kerimde buyuruluyor ki: (Bilmiyorsanız âlimlere sorun!) [Nahl 43] Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:(Bütün ibadetlere verilen sevap,Allah yolunda cihada verilen sevaba göre,deniz yanında bir damla su gibidir.Cihad sevabı da,emr-i maruf ve nehy-i anilmünker sevabı yanında,denize nispetle bir damla su gibidir.) [Deylemi](Fıkıh öğrenmek her müslümana farzdır.Fıkhı öğrenin ve öğretin,cahil olarak ölmeyin!) [İ. Maverdi](İbadetlerin en kıymetlisi fıkhı öğrenmek ve öğretmektir.) [İbni Abdilberr](Her şeyin dayandığı direk vardır.Dinin temel direği, fıkıh ilmidir.) [Beyheki](Âlimlerin en hayırlısı fıkıh âlimleridir.) [İ. Maverdi](Allahü teâlâ, iyilik vermek istediği kimseyi fıkıh âlimi yapar.) [Buhari](Fıkhı bilmeden ibadet eden,gece karanlıkta bina yapıp,gündüz yıkana benzer.) [Deylemi](Hikmetsiz kalb, harap ev gibidir. Şu halde öğrenin, öğretin. Fıkıh öğrenin, cahil olarak ölmeyin. Çünkü Hak teâlâ cahillik için mazeret kabul etmez.) [İ. Sünni](Allah indinde en üstün kimse fakihtir.) [M. Zühdiyye](Az fıkıh, çok ibadetten iyidir. İhlasla ibadet edene fıkhı öğrenmek nasip olur.) [Taberani]Hazret-i Ebu Bekir (Ya Resulallah, savaştan başka cihad yolu var mı?) diye sordu.Resul-i ekrem s.a.v. buyurdu ki: (Evet vardır. Emr-i maruf ve nehy-i münker yapmaktır.) [Tibyan]Fıkhı öğrenmek her Müslümana farz-ı ayndır.Fıkıh âliminin Müslümanlara sağladığı faydanın sevabı, cihad sevabından çoktur. (Redd-ül-muhtar)Mezhep imamları,(Âlimlerden sorup öğrenin) mealindeki âyet gereğince,Kur'an-ı kerimin manasını,Tabiinden ve Eshab-ı kiramdan öğrenerek,kitaplarına yazmışlardır. Diğer âlimlerimiz de,bunların kitaplarından,tefsirden,hadisten anladıklarını,bizim gibilere açık,kolay öğretmek için,binlerce Fıkıh ve İlmihal kitabı hazırlamışlardır. (Birgivi)Ehl-i sünnet itikadını ve farzları,haramları öğrenmek farzdır.Bunlar,ancak fıkıh kitaplarından öğrenilir.Fıkıh,âyet ve hadislerden çıkarılmıştır. (Hadika)Fıkıh,salih kimselerin yazdığı ilmihallerden öğrenilir.Ehl-i sünnet âlimlerinin kıymetli eserlerinden derlenerek hazırlanan (Tam İlmihal Seadet-i Ebediyye) kitabı, fıkıh bilgileri öğrenilecek en emin kaynaktır.
Evliyânın meşhurlarından Ebû Bekr Verrâk (rahmetullahi teâlâ aleyh) buyurdular ki: "Fıkıh öğrenmeyip tasavvufla uğraşan dinden çıkar, zındık olur.Fıkıh öğrenip tasavvuftan haberi olmayan, bid´at sâhibi yâni sapık olur. Her ikisini edinen hakîkate varır."
Hayatımda senin kadar cahilini gormedim.O kadar cahilsin ki daha fıkıhın ne oldugunu biLmiyorsun...Utanmasan ben ALİMim diye gezeceksin ortada...
yahu beLki musluman degiLsindir oLabiLir Kuranı Kerimi gayrimusLimLerde okuyor
once sen ibadet nasıL edilir ne sekilde terk edilirleri bir gozden gecir ondan sonra ahkam kes istersen...
Bu din senin gibi kendini birsey sanan icinde kibir dolmus ben bilirimci zihniyet yuzunden bu halde
Sen SELEFİYEmisin ....Hadisi seriflere itibar etmedigine gore...
Kuranı anlayacak kapasiten varmı oyle acıp turkce meali okuyarak bir yere varamazsın...
Merak etme sen biz Kuranımızıda okuyoruz hamdoLsun biLmedigin isLer hakkında sor ogren
O Kadar CahiLsin ki KURAN OGRENMEK SUNNET FIKIH OGRENMEK FARZI AYİNDİR.bunu biLmeyecek kadar cahiLsin
NahL 43 de ne yazıyor.Sen nerden buLuyorsun anlamadım gitti
43 - Senden önce de ancak, kendilerine vahyettiğimiz birtakım erkekleri peygamber olarak gönderdik. Eğer bilmiyorsanız ilim sahiplerine sorun.3
Burda kastedilen ilim sahipleri ne sensin nede benim
Senin gibi seLefiyeLer Peygamberi sunneti iLmi saymazlar KURANI sayarLar eger akıL sahibi olsanız İLmin kitabı Kurandır derdiniz...
Sen namaz falan kılmıyorsun o zmn sadece kuran yeter sana heralde
Benimkide Taberani cevirirsidir.
CahiLini yuz goz etmene gerek yok.Farz sadece ALLAHın emrettigidir baskasının degiL...
ama sen anLamak degiL sadece okudugun meaLin ne oLdugunu anLamayacak kadarda
biLgisizsin....FARZİ AYİN demek kati sürette Farz demekdir cahiLi cuheLa git once
isLami terimLeri ogren ondan sonra otur benLe tartıs daha ne dendigini anLamayacak kadar
yetenek düşmanısın...
"farz-ı ayın"herkesin yapması gereken, teker teker mesul olunan farz çeşidi.. namaz, oruç, zekat gibi mesela.. başkasını bağlamaz bu.
Okuda ogren ne demek oLdugunu ...
,daha aLimLe iLim sahibinin aynı anLamda oLdugunu biLmiyorsun ki...bende yazınca Kurandan ayeti kerime esahdan anLıyorsun sandım....
Sen seLefi biLe oLamazsın ....bu kapasite iLe kusura bakmada Kuranı kerimi oku ama arada meaLLerin türkce karsılıgınıda bak türk dil kurumunda sozluk var oradan ogrenirsin
Benim dedigimi biLmeyen insan ya sorar yada biLmiyorum der bu kdr cahiL olmaya gerek yok
hakLIsın bir sürü yanLıs veya yaLan uydurma Hadisi serifLer vardir ama Bazı insanLar vardir
BUHARİ,TİRMİZİ,TABERANİ gibi aLimLer bunLar yıLLarini hadisLere harcamıs ve tam gercek
oLan hadisLeri kitap haLine getirmis uLu zatLardir.BunLara inanmayanın musLumanLıgında bir sorun var demekdir.
ve
"farz-ı ayın"herkesin yapması gereken,teker teker mesul olunan farz çeşidi..namaz,oruç,zekat gibi mesela.. başkasını bağlamaz bu.
MusLuman cahiL oLamaz en az dini ibadetLerini yapacak kadar FIKIH biLmesi Farzı ayindir
ı-i harfinden sadece ayini alana insana ne denirki hadi ayin diyeLim
AYİN kelime olarak ibadet etmeye zikire deniyor ne olacak simdi coguda ne demek oldugunu bilmiyor...
ALLAH ısLah etsin
işde fıkıh biLgisi oLmayan insanLar ibadetLerinin nasıL yapıLdıgını biLmiyorLar vesanıyorLarki namaz yatıp kaLktınmı oLuyor.
okumakda fayda vardir.Bir isLam iLmihaLi aLıp okumak Lazımdır... OMER NASUHİ BİLMEN iLmihaLini aLın okuyun sonra Muhasebenizi yapın kimin namazi dogru imiS...
nisa:43- Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın. Cünüb iken de yolcu olanlar müstesna gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur, veya yolculukta bulunursanız veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince veya cinsî münasebette bulunup, su da bulamazsanız o zaman tertemiz bir toprak ile teyemmüm edin. Niyetle yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz ki Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır. Peki gusuL nasıL aLınacak Kurandan ayetLe goster
ve bir soru daha hadi temiz toprak buLamadık teyemmum icin
namazın vaktide gecmek uzere ne yapacak insan bana Kurandan ayetLerLe goster bakaLım
tek tek Farzı Ayinden sadece ayini alacak kadar akıLLısın kuranı kerimdende bir ayeti kerime
eklede gorelim nasıL olacakmıS...
Arkadasım ALLAHın keLamını ogrenmek sunnettir.
Fıkıh KuL yapımı degiLdir.ALLAHın emirLerini icra etmeye yani yapma sekLidir fıkıh
Kuranda Namaz kıLın der bunu nasıL kıLacaksın ALLAH sana yat kaLk dememis ki
peygamberimiz gostermis ASHABINA onLarda kendiLerinden geLenLere gostermisLerdir
bugun Sen İLMİHAL OKUMALISIN ( buna fıkıh denir ) orda Taharetten (wc oLayından)
temiz pis su oLayına...Abdestin nasıL aLınacagına...Namazın nasıL kıLınacagı...Orucun nasıL
bozuLacagı...zekat...hac konuLari vardir...Hanefi Mezhebinden oLanLarada aLimLer OMER
NASUHİ BİLMENin eserini tavsiye ediyorLar....
Sen orda Namaz nasıL kıLınır namazdan cıkma sekiLLerini neyi oku sadece orasını oku camiye
git bir bak bakaLım Ümmeti MUhammed nasıL namaz kıLıyor o zmn anLarsın
Namazın ibadetin kabuL ediLmezse ALLAH a ben biLmiyordum deme hakkın yok...bunu unutma
sen cahiLsin hemide zır cahiLsin
Kuranın meaLini okumak sana zerre miktarı birsey kazandırmaz....TEFSİRİNE bakacan neden inmis ne zmn inmis göreceksin
Nisa 43 dedin
43- Ey iman edenler, sarhoşken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın. Cünüp iken de gusül edinceye kadar namaz kılmayın. Yolcu olanlar müstesnadır. Eğer hasta iseniz veya yolculukta iseniz yahut biriniz tuvaletten gelmişse veya kadınlara dokunmuşsanız ve bu durumda da su bulamamişsanız, tertemiz bir toprak ile teycmmün edin. Yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz ki Allah, çok affeden, çok bağışlayandır.Ey iman edenler, içki içerek sarhoş olmuşken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın. Cünüp iken de gusül edinceye kadar namaz kılmayın. Fakat yolcu olup ta su bulamayanlar müstesnadır. Onlar teyemmüm ederler. Eğer yaralı veya başka bir şekilde hasta iseniz veya sıhhatli olduğunuz halde yolculukta iseniz yahut küçük veya büyük abdest bozmaktan gelmişseniz veya cinsi münasebette bulunmuşsanız ve bu durumda abdest alacak veya cünüplük-ten temizlenecek kadar su bulamamışsanız tertemiz bir toprak ile teyemmüm edin.Âyet-i kerimede: "Sarhoşken ne söylediğiniz bilinceye kadar namaza yaklaşmayın." buyuru İm aktadır.Müfessirler, burada zikredilen sarhoşluğun, neden meydana gelen bir sarhoşluk olduğu hususunda iki görüş zikretmişlerdir:a- Hz. Ali, Abdullah b. Abbas, Ebu Rezin, Mücahid, Katade ve İbrahim en-Nehaiye göre bu âyette zikredilen sarhoşluktan maksat, içki içmekten meydana gelen sarhoşluktur. Onlara göre bu âyet-i kerime, içkinin kesin olarak yasaklanmasından önce nazil olmuş, içki içtikten sonra sarhoş olanların uyanıp ne söylediklerini bilinciye kadar namaza yaklaşmam al arını emretmiştir. Daha sonra ise içki kesin olarak yasaklanmış ve bu âyetin hükmü neshedilmiştir.Bu hususta Hz. Alinin şunları söylediği rivayet edilmektedir:"Bir gün Abdurrahman b. Avf bize yemek yaptı ve bizi davet etti ve bize içki içirdi. İçki bizi sarhoş etti. O sırada namaz vakti gelmişti. Beni İmam olarak öne geçirdiler. Ben de Kâfırûn suresini yanlış bir şekilde şöyle okudum: "De ki: "Ey kâfirler, ben sizin yaptıklarınıza ibadet etmem. Biz ise sizin taptıklannza ibadet ederiz." Bunun üzerine Alla teala " Ey iman edenler, sarhoşken ne söylediğinizı bilinceye kadar namaza yaklaşmayın." âyetini indirdi. [134]
bak yukarıda meaLi arkasınada neden meydana geLdigi ne oLdugu vardir...
bu kdr cahiL oLma seLefiLik yapma....
diger sayfada Farzı Ayinin ne demek oldugunu yazdım
okusan anLarsın...