93 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 08.08.10, 16:48 Nr.: 1 Antworten

Alevilik din dersinde okutulmalı mı?

Bence din dersleri bölünmeli. Dinler tarihi, ahlak bilgisi dersleri ile herkesin kendi inancına göre seçeceği din dersi konulmalı. O zaman gelecek taleple Alevilik de okutulacaktır. Ancak bugünkü düzende Aleviliği ayrıca okutmak diğer akımları yada inanışları da okutma sıkıntısını da beraberinde getirecektir (Alevilik halihazırda İslam dininin alt kolu olarak kabul görüyor. Bu durumda Aleviliği ayrıca okutursak Mevleviliği, Kadiriliği, Caferiliği, Nakşiliği vb. okutma sorunu çıkacaktır..

-----
insan sevdiğini bırakmaz, sevmek bırakır insanı
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 17:09 @apache Nr.: 2 Antworten

Katılıyorum sana arkadaşım.

O da bu dinin içinde değil mi niye okutulmasın anlayamadım. Alevi falan değilim pek bir bilgim de yok ama insanlar herşi öğrensin canım ne var bunda. Sonuçta bize ilkokuldaki din kitaplarında Budistliğin, Hinduizmin, Şintoizmin vs vs ne olduğunu da okuttular. Hepsi öğrenilsin daha iyidir. İnsanın her dinin / mezhebin mensubuna, inananınada inanmayanınada hoşgörüyle yaklaşması gerek bence...

-----
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 17:27 @kiralik-nick Nr.: 3 Antworten

ön yargılar yıkılmalı bencede..
-----
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 17:28 @bey0glu Nr.: 4 Antworten

alevilerdeparcalanmaya başladı haklısn beyoglu..
-----
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 17:29 @aybiice Nr.: 5 Antworten

Bu ülkenin kültüründe olduğu için ve yıllardan beri yok sayılmaya çalışıldığı için okutulmalı diye düşünüyorum.Zaten çoğu insan yanlış tanıyor aleviliği.Bu arada ben bir sünni'yim..
-----
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 17:42 @girgirci Nr.: 6 Antworten

burada aleviligi tartışmıyoruz sadece okullarda egitip verilmelimi diye soruyoruz lütfen konuyu anla öyle konuş bence sen sacmaladın  saygılar..
-----
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 17:44 @aybiice Nr.: 7 Antworten

yani aybice ben egitim verilmemesinden yanayım diyorsun.. tşk ederim aybicegüzel yorumların için.. 
-----
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 17:55 @aybiice Nr.: 8 Antworten

bende sanmıyorum ama sadece bir görüpaylaşmakistedim acaba halk nasılkarşılar diye merak ettim..
-----
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 19:51 @aksiyon Nr.: 9 Antworten

iyide avrupadaki etik dersi dedigine hristiyan olmayanlar giriyo..avrupada mesela islam dersi veya yahudilik verilmiyorki okullarda..hristiyan dini dersi verilio istemeyende etik dersine gidiyo..adam akilli diger dinleri kendi cabanla camiide falan ögreniyon..bence türkiyedede öyle olmali..islam dersi verilmeli okullarda diger görüse mensup olanlarda artik kilise falan yada verilen örnekteki gibi alevilik olunca konu cem evlerinde ögrenebilir..
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 19:58 @asya Nr.: 10 Antworten

farklı bir yorumda senden geldi bakalım arkadaşlar nasıldüşünüyor..
-----
S'eni her an beklemek inanki bal tadında
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 20:32 @karagozlum68 Nr.: 11 Antworten

arkadasim sen ne dediginin farkindamisin  zaten simdiye kadar  okullarda hangi din dersleri okutuluyo sünni islam dersinden baska ne var tr de ayrica  kendi ögretisini ögrenmek isteyen  cemevlerinde yapabilir diyorsun  olmayan bi yerde  ne ögrene bilirsin ayrica  devlet  halkinin yüzde kirkinin  inandigi  aleviligi yok sayarak hic birsey yapmamistir hangi hükümet tarafindan bi cemevi acildi ama camii ye gelince yüzbinlerce acildi  türkiyede  ve halende acilmakta bu camilere imam yetistirmek icin imam hatip liseleri acildi  ama alevilere gelince  ya birak yüzbini bir tane cemevi acildimi  bunlarda benim halkim bunlarda devlete vergi veriyo  verdikleri vergiyle cami yapiliyo imamlar yetisiyo  neden bunlarada bi cemevi olmasin diyen bi tane  basbakan  ciktimi hükümet yetkilisi ciktimi alllah askina  birakinda aleviler  kendi inanclarini yasasinlar aleviler simdiye kadar devletten bir lira yardim almadilar  ama ögretilerini binlerce yildir sürdürüyolar bundan sonrada devletin yardimi olmadanda sürdürürler  eger  ben bir aleviysem benden  alinan vergilerle cami ve camide imamlik yapanlari finanse ediyorlarsa benimde  bir takim  taleblerim olacak yada  benden vergi alinmayacak  yok ögle hem karnim doysun hem pastam dursun  rica ediyorum biraz enpati yapmayi ögrenin 

saygilarimla 

-----
ben merd'e köprü olmustum namert de gecti benden
0

Beitrag gepostet am 08.08.10, 23:09 @bey0glu Nr.: 12 Antworten

arkadasim  sende biliyorsun ki  türkiyede  alevilere ve inanclarina  sünni kesme verildigi kadar  deger verilmiyo bazi yerlerde abarttigimi yazmissin  ve okumayi kestigini sölüyorsun  buda senin insanlarin fikirlerine ne kadar saygin oldugunu gösterir ki resmi kayitlardan bahsediyorsun  yüzyillardan beri horlanan  assagilanan  korkutup sindirilmeye calisilan bir halkin ne kadar oldugunu  resmi  kayitlarin ne bilir resmi kayitlar acaba dogrumu sölüyor ? hadi dogru söledigini var sayalim  70 milyonun icinde  25-30 milyon  kisi azinsanacak bi rakam mi  bir ülke düsün ki  hakinin yüzde 30 u yüzde 40  ayni dine ama ayri bir ögretiye sahip yüzde atmislik kesim herseyden yararlanmaya hakki var  ama yüzde 30-40 nin yok  bu hangi kitapda yazar bu  adaletsizlik degilmi ?birak aleviligi birak  müslimanligi  diger dinlere mensup insanlarinda  devletten  inanclarina göre yardim almak hakki degilmi  mademki bizim verdigimiz vergilerle devlet ayakta duruyo  alevilerin cocuklarida  askere gidiyo vatani görevini yapiyo  sehit oluyo gazi oluyo  bazi seyleri beklemeleri hakki degilmi   nedir bu ciftte standart? devleten bisey beklemezsen  iyisin  eger beklersen  hakkin olani istersen tu kaka oluyo alevileri yok sayma devri bitti  sindirme devri bitti  acin gözünüzüde görün  ve söle diyin acaba biz bu insanlara  ne yapabiliriz kardeslik adina 

saygilarimla 

-----
0

Beitrag gepostet am 09.08.10, 00:34 @gazelle Nr.: 13 Antworten

senin alevilerle bi sorunun mu var neden  yok yere  alevi olanlara saldiriyorsun  onlari  ayri dünyanin insanlari gibi görüyorsun  degerleriyle dalga geciyorsun size bu hakki kim veriyor neden insanlara insan oldugu icin deger vermiyorsunuz  dinine kültürüne göre yargiliyorsunuz bir kere de akli basinda biri gibi konusupda yorumunuzu yapmiyorsunuz bir kisinin yaptiklarindan dolayi bütün bir kesmi kast ederek konusuyorsunuz  birde yavuz sultan selim savunmanizdaki amaciniz nedir?  ayrimciligi körükledigi icin mi seviyorsunuz yavuz sultan selim ? yakin tarihimizde nasil ki hitleri bütün dünya katil olarak biliyorsa   senin  savundugun yavuz sultan seliminin  hitlerden farki ne? size birtek sey söleyecegim  tarihten beri zulme ugramis halklar arasinda aleviler haric  hemen hepsi  zulm etmistir  örnek  istiyorsan  israil yani basimizda  hitler onlara katliam yapti  simdi ise israil müslimanlara yapiyor peki  bunca zulme ugramis bi halk neden zulm etmedi hic  hic düsündünmü bunlari burda iskembeyi kübradan atmak kolay   ama is pratige gelince kimse ortalikda görünmez nedense birseyler paylasmak istiyorsaniz  insanlari ayristirici degil birlestirici olarak paylasin paylasin ki  gelecek nesiller  körükörüne birbirlerine düsman  olmasinlar herkesin tanrisi ayni ise  ona giden yollarin ne önemi var yeterki sen saf duygularla  ona ulasmaya calis o her zaman  yanindadir  umarim herkes bir gün dogru yolu bulur da böle seylere gerek kalmaz 

saygilarimla

-----
0

Beitrag gepostet am 09.08.10, 03:02 @asya Nr.: 14 Antworten

alevilik türkiyede sadece olan bir ekoldur, asli gene irak topraklarinda baslayan bir islami zamaninda siyasi nedenlerden baslayan türkiyede kültürel bir boyutu olan bir gelismedir.
alevilik 12 imamlari ayni schia da oldugu gibi ayni kökdür. alevilerde schia dan gelmedir.
aleviler anadolu alevileri farkli noktaya geldimislerdir...
özellikle gurbete yetisen anadolu aleviler gene farklidir...
kimisi Allaha innkar eder ama aleviyim der...kimisi Muhammed yalancidir ama aleviyim der...
kimisi islamiyeti inkar edip aleviyim der genede...

alevilik, islam dinin bir ekoludur, felse yada mezhep gene kaynagi ISLAM DIR
islam yada diger dinler anlatilsa ve onlarin ibadethanelerine gezilse...belki insanlarin arasinda biraz daha hosgörü ile saygi olur !!!

0

Beitrag gepostet am 09.08.10, 17:50 @berkant09 Nr.: 15 Antworten

alevilik din dersi okutulsun karsi deylim ama  ozaman sünnilik din dersi de okutulsun . 

simdi sunu demek gerekiyorki zaten bu yapiliyor 

hem alevilik hemde sünnilik hangi dine baglidir islam dinine 
ehe okulda dindersi zaten verilmiyormu ??? 
bundan sonra mesep dinimi verilsin ? 
yani alevilik din dersinde simdiki din dersinde ne farki olacaki islam islamdir . 

alevilik sünnilik tarihten gelen birsey senin demek istedin herhalde insanlar neden alevi olmus neden sunni olmus diye bir tarih dersi cikarmak okularda ??

0

Beitrag gepostet am 11.08.10, 01:56 @apache Nr.: 16 Antworten

peki kücük bir ilcede veya Kasabada Adamin biri Sirf gicikligina biz Budistiz ogluma Budizm ögretin derse ne olacak?
Bence olmamali.
siehe oben.

-----
ÇAĞDAŞ DEĞİL; ÇAĞ AÇIP, ÇAĞ KAPATANLARIZ !!!
0

Beitrag gepostet am 11.08.10, 10:15 @berkant09 Nr.: 17 Antworten

Arkadasim guzeL bir topic ama biLgisizce bir anLatım.

Saydıgın konuLar icinde Baska bir din yokki sen tarikatLarin ne demek oLdugunu dinin ne oLdugunu Mezhebiş biLmiyorsun  buda bir baska anLatım

MevLeviLik KadiriLik NaksiLik rufaiLik bunLar tarikattir....Tasavvuf idir

ALeviLik ne bir dindir ne bir mezhepdir.

ALeviLik bir farkLı düşüncenin bir topLuLugun bir görüsün adidir.

Bir din degiLdir bir mezhep degiLdir Kurucusu supheLi oLan biridir

Zaten Türkiyede Din dersi veriLmiyor AHLAK dersi veriLiyor

-----
ZüLeYhA aŞKı MiSaLi BeNimKi AmA YuSuf MiSaLi SEN DeqiLSiN...
0

Beitrag gepostet am 11.08.10, 16:16 @gazelle Nr.: 18 Antworten

olaya bakarmisin, ben her sene yani 8 sene boyunca ayni seyleri ögrendim. Artik konulari ezbere biliyorduk. ISLAMIYET hakkinda bir konu bile islemedik bu 8 sene icerisinde.

buraya cok üzüldüm..

-----
0

Beitrag gepostet am 11.08.10, 16:18 @-123- Nr.: 19 Antworten

ben her insan dini ne olursa olsun sahip çıkarım bu aurı bir durum..

ben sadece egitim verilmelimi diyorum başkada bir şey sormuyorum..

-----
0

Beitrag gepostet am 11.08.10, 16:21 @aymavisi Nr.: 20 Antworten

tşk ederim önce..

ben sadece soruyorum egitim verilmelimi diye?

konuyu anlamadan hemen sen bilmiyorsun sen cahilsin v.s yazılar yazmışın lütfen bir dahaki seferi anlamadan cevaplama saygılar..

-----
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!