|
|
|
üc sual bir cevab |
Mevlana Celaleddin-i Rumi'ye felsefecilerden bir grup geldi. Sual sormak istediğini bildirir. Mevla'na Hazretleri bunları Sems-i Tebrizi'ye havale etti. Bunun üzerine O’nun yanina gittiler. Sems-i Tebrizi Hazretleri mescit de, talebelerine bir kerpicle teyemmümün nasil yapilacagini gösteriyordu. Gelen felsefeciler üc sual sormak istediklerini belirttiler.
Sems-i Tebrizi; "sorun" buyurdu. İclerinden birini sözcü sectiler. Hepsinin adina o soracakti. Sormaya başladi:
-"Allah var dersiniz. Ama görünmez, göster de inanalim." sems-i Tebrizi Hazretleri;
-"Öbür sorunu da sor" buyurdu. O;
-seytanın atesten yaratildigini söylersiniz, sonra da atesle ona azap edilecek dersiniz hic ates atese azap eder mi? dedi.
sems-i Tebrizi;
-"Peki öbürünü de sor" buyurdu. O;
-"Ahiret'te herkes hakkini alacak, yaptiklarinin cezasini cekecek diyorsunuz. Birakin insanlari canlari ne istiyorsa yapsinlar, karismayin" dedi. Bunun üzerine Sems-i Tebrizi, elindeki kuru kerpici adamin basina vurdu. Soru sormaya gelen felsefeci, derhal zamanin kadisina gidip, davaci oldu. Ve;
-"Ben, soru sordum, o basima kerpic vurdu." Dedi. Sems-i Tebrizi;
-"Ben de sadece cevap verdim." Buyurdu. Kadı bu isin aciklanmasini istedi. sems-i Tebrizi söyle anlatti: 
-"Efendim, bana Allah-u Teala’yi göster de inanayim dedi. simdi bu felsefeci, basinin agrisini göstersin de görelim." Dedi. Sems-i Tebrizi; "İste Allah-u Teala’da vardir, fakat görünmez. Yine bana, seytana atesle nasil azap edilecegini sordu. Ben buna toprakla vurdum. Toprak onun basini acitti. Halbuki kendi bedeni de topraktan yaratildi. Yine bana; "Birakin herkesin cani ne isterse onu yapsin. Bundan dolayi bir hak olmaz." Dedi. Benim canım onun basina kerpici vurmak istedi ve vurdum. Nicin hakkini ariyor? Aramasa ya! Bu dünyada kücük bir mesele icin hak aranirsa, o sonsuz olan Ahiret hayatinda nicin hak aranmasin?" Buyurdu. Felsefeci, bu güzel cevaplar karsisinda mahcup olup, söz söyleyemez hale düstü. ----- Dün Geçti Yarın Varmı Gençligine Güvenme Ölen Hep İhtiyarmı: |
|
|
|
|
|
|
|