33 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 08.03.09, 04:27 Nr.: 1 Antworten

HADIS ÜZERINDE BILMEK ZORUNDA OLDUKLARINIZ
savrvb degerli kardeslerim.

önemli oldugunu düsünerek sizlerle paylasmayi arzu ettigim bir konunun linki ins...aro

//www.hidayetcagi.com/hadis.htm
-----
biz kimseye kin tutmayiz...ağyâr bile dosttur bize
0

Beitrag gepostet am 08.03.09, 18:22 @melbayrak Nr.: 2 Antworten

savrvb ins melbayrak kardesim

öncelikle allah razi olsun ins.

bu sitede hadisi serifler kabul edilemez denmiyor degerli kardesim.

Zitat:
Biz bunları söylemekle HADİSLERE karşı değiliz. Ancak DOĞRU olanla MEVZU (uydurma) olanı ayırma yöntemine karşıyız.
deniyor...

ayrica allahu teala araf 2 ve 3 te ..ayrica zuhruf 44 te

7 / A'RAF - 2
Kitâbun unzile ileyke fe lâ yekun fî sadrike haracun minhu litunzire bihî ve zikrâ lil mu’minîn(mu’minîne).
Sana indirilen Kitap, mü'minler için bir zikirdir (öğüttür) ve O'nunla onları uyarman içindir. Artık ondan dolayı, göğsünde artık bir darlık (sıkıntı) olmasın.

7 / A'RAF - 3
Ittebiû mâ unzile ileykum min rabbikum ve lâ tettebiû min dûnihî evliyâ(evliyâe), kalîlen mâ tezekkerûn(tezekkerûne).
Rabbinizden size indirilene tâbî olun. Ve ondan başka dostlar edinmeyin. Ne kadar az tezekkür ediyorsunuz.

43 / ZUHRUF - 44
Ve innehu le zikrun leke ve li kavmik(kavmike), ve sevfe tus’elûn(tus’elûne).
Muhakkak ki O (Kur'ân), senin için ve senin kavmin için mutlaka bir zikirdir (öğüttür). Ve siz, (Kur'ân'dan) sorumlu olacaksınız.

ve bu ifadelerin cok önemli oldgunu bilgilerine arz etmek istiyorum degerli kardesim.zira allahu teala benim calistigim dersimi kurandan soracak...kurani kerimde olmiyan birseyi allah bana niye sorsun(?).

ve allah bir baska grup ayeti kerime de ins söyle buyuruyor...

6 / EN'AM - 38
Ve mâ min dâbbetin fîl ardı ve lâ tâirin yatîru bi cenâhayhi illâ umemun emsâlukum, mâ farratnâ fîl kitâbi min şey`in summe ilâ rabbihim yuhşerûn(yuhşerûne).
Ve yeryüzünde yürüyen hayvanlardan ve iki kanadıyla uçan kuşlardan ne varsa (4 ayaklı) hiçbir hayvan ve iki kanadıyla uçan hiçbir kuş yoktur ki; sizin gibi ümmet olmasınlar. Biz kitapta hiçbir şeyi eksik bırakmadık. Sonra Rab'lerine haşrolunacaklar (olunurlar).

25 / FURKAN - 33
Ve lâ ye`tûneke bi meselin illâ ci`nâke bil hakkı ve ahsene tefsîrâ(tefsîren).
Ve sana hak ile ve en güzel (ahsen) tefsir ile ulaştırdığımızdan (meselelerden) başka bir meseleyi sana getirmediler.

30 / RUM - 58
Ve lekad darebnâ lin nâsi fî hâzel kur`âni min kulli mesel(meselin), ve le in ci`tehum bi âyetin le yekûlennellezîne keferû in entum illâ mubtılûn(mubtılûne).
Ve andolsun ki, bu Kur'ân'da insanlar için bütün meselelerden örnekler verdik. Ve eğer onlara bir âyet getirsen, kâfirler mutlaka: "Siz sadece bâtılla uğraşan kimselersiniz." derler.

-----
0

Beitrag gepostet am 08.03.09, 18:28 @melbayrak Nr.: 3 Antworten

45 / CASİYE - 6
Tilke âyâtullahi netlûhâ aleyke bil hakk(hakk‎ı), fe bi eyyi hadîsin ba’dallâhi ve âyâtihî yû’minûn(yû’minûne).
İşte bunlar, Allah'ın âyetleridir. Sana hak olarak onları okuyoruz. O halde Allah'tan ve O'nun âyetlerinden sonra hangi söze inanacaklar?

hadis = söz

ha hadisler olmali ki biz peygamber efendimiz (sav) in sünnetini ihya edelim denilmesini cok iyi anliyorum ins...ve bunun da cevabini kurani kerimde ararsak cok isabetli ayeti kerimeler karsimiza cikmaktadir ins

16 / NAHL - 43
Ve mâ erselnâ min kablike illâ ricâlen nûhî ileyhim fes`elû ehlez zikri in kuntum lâ ta`lemûn(ta’lemûne).
Ve Biz, senden önce, kendilerine vahyettiğimiz ricalden (erkeklerden) başkasını (resûl olarak) göndermedik. Eğer bilmiyorsanız, o taktirde zikir ehline sorun!

21 / ENBİYA - 7
Ve mâ erselnâ kableke illâ ricâlen nûhî ileyhim fes’elû ehlez zikri in kuntum lâ ta`lemûn(ta`lemûne).
Ve senden önce, vahyettiğimiz rical (erkekler)den başkasını göndermedik. Eğer bilmiyorsanız, zikir ehline (daimî zikrin sahiplerine) sorun.

12 / YUSUF - 111
Andolsun ki; onların kıssalarında ulûl' elbab için (sır sahipleri için) bir ibret vardır. Uydurulan bir söz değildir ve lâkin onların ellerindekini tasdik eder ve herşeyi ayrı ayrı açıklar. Mü'min kavim için bir hidayet ve rahmettir.

3 / AL-İ İMRAN - 7
Huvellezî enzele aleykel kitâbe minhu âyâtun muhkemâtun hunne ummul kitâbi ve uharu muteşâbihât(muteşâbihâtun), fe emmellezîne fî kulûbihim zeygun fe yettebiûne mâ teşâbehe minhubtigâel fitneti vebtigâe te`vîlih(te’vîlihi), ve mâ ya`lemu te`vîlehû illâllâh(illâllâhu), ver râsihûne fîl ilmi yekûlûne âmennâ bihî, kullun min indi rabbinâ, ve mâ yezzekkeru illâ ulûl elbâb(elbâbi).
Kitab'ı sana indiren O'dur. Onun bir kısmı muhkem (hüküm ihtiva eden, mânâsı açık olan) âyetlerdir, onlar Kitab'ın esasıdır ve diğerleri, muteşâbihtir (yoruma açık âyetlerdir). Fakat kalplerinde eğrilik (bâtıla meyil) bulunanlar, bu sebeble muteşâbih olanlara (yorum gerektirenlere) tâbi olurlar. Ondan fitne çıkarmak için, onun te'vilini (yorumunu) yapmak isterler. Ve onun te'vilini Allah'dan başka kimse bilmez ve ilimde rusuh sahipleri ise: "Biz O'na îmân ettik, hepsi Rabbimizin katındandır" derler, onlar da tezekkür edemezler, sadece Ulûl'elbab (daimi zikrin ve sırların sahipleri) (tezekkur edebilir).

(bu ayette de inseallah cok önemli mesajlar vardir)

-----
0

Beitrag gepostet am 08.03.09, 18:29 @melbayrak Nr.: 4 Antworten

yani melbayrak kardesim, degerli kardesim canim kardesim...kurani kerimi aslalmamiz gerektigini ve allahu tealanin zikir ehli diye kitabinda tarif ettigi ve peygamber (sav) efendimizin ehli beytinden gelenlere peygamber efendimizin sünnetini sormamiz gerektigini düsünüyorum,ki allahu teala da zaten bu dogrultuda hüküm vermis ins. (öyle degilmi?). ki zaten bu ehli tarik e bakildigi zaman peygamber efendimizin sünnetini yasadiklarini görmek basiret sahibi olanlar icin zor degildir bi iznillah...

not : emaniyye nedir? baslikli bir konu acacagim ins degerli kardesim...eger sende dilersen orada da seninle tezekkür etmeyi ümit ediyorum...ki bu konuda da devam edebiliriz eger arzu edersen ins degerli kardesim benim

allah razi olsun
-----
0

Beitrag gepostet am 10.03.09, 23:32 @antikakiz Nr.: 5 Antworten

savrvb...degerli kardesim, konuyu carpitmadan ve manasiz saldirmadan birsey ifade etmek isterseniz buyurun ins..fakat ifiraya kadar giden sözleriniz ile sizi simdilik yalniz birakmak durumudayim ins...aro

-----
0

Beitrag gepostet am 10.03.09, 23:35 @melbayrak Nr.: 6 Antworten

savrvb degerli kardesim, allahin huzurunda seni cok ama cok sevdigimi bilmeni istiyorum melbayrak kardesim...ben ne senin ne de bir baska kardesimin kafasini karistirmak degil, bizlere ögretilen din müfredatini ararstirmalarini arzu ediyor, yetmez dileniyorum...allah sahidimdir ki, burada maksadim hakli oldugumu ortaya cikarmak degil, HAK ki ortaya koymaktir.

simdi konudan fazla ayrilmamak icin sana hulefa-i rasidin ( ilk 4 büyük halife ) ile bazi hadisler ekleyecegim ve bunlari da arstirmani rica edecegim degerli kardesim benim.aro

Ebubekir Peygamberimiz`in vefatindan sonra halki toplamis ve onlara söyle demistir: "Sizler Allah`in elçisinden farkli hadisler naklediyorsunuz. Bu durumda sizden sonrakiler daha büyük anlasmazliklara düsecektir. Allah`in elçisinden hiçbir hadis nakletmeyin. Sizden hadis nakletmenizi isteyenlere deyiniz ki: Iste Allah`in Kitabi aramizda, onun helalini helal kilin, haramini haram görün."
Zehebi, Tezkiratul Huffaz 1/3, Buhari 1.cilt

bunu söyleyen HZ EBUBEKIR SIDDIK (ra).görüldügü gibi ilk halife hz. ebubekir, kuran disinda baska bir kaynak ortaya cikmamasinin reçetesini söyle yazmistir: "hicbir hadis nakletmeyin." dikkat edin; "su kadar sahit olursa, su su haller de olursa, dogru hadisi toplayin, yalani söyle atin, geriye dogrusu kalsin..." diye tarifler yapmamis, kestirme sekilde hadis nakil edilmemesini istemistir. hz. ebubekir döneminde yasayanlarin cogunun peygamber`i görenler oldugunu, peygamber`in birçok sözünün en taze dönemi oldugunu düsünürsek, Hz. Ebubekir`in bu konudaki tavri daha da anlamli olur. hz. ömer`in bu konudaki tavri ayni Hz. Ebubekir gibidir, hatta diyebiliriz ki Hz. ömer bu konuda hz. ebubekir`den çok daha sert de davranmistir.
-----
0

Beitrag gepostet am 10.03.09, 23:37 @kaleworld Nr.: 7 Antworten

HZ ÖMER R.A. HADISLERE KARSI TAVRI

Hz. Ömer diger sehirlerdeki sahabelere de mektuplar yazarak ellerinde yazili bulunan hadis mecmualarini yok etmelerini istedi.
(Ibni Abdil Berr, Camiul Beyanil Ilm ve Fazluhu 1/64-65 )

Hadisler Ömer döneminde çogalmisti. Ömer halktan beraberlerinde bulunan hadis sayfalarini getirmelerini istedi. Sonra bunlarin yakilmasini emrederek sunu söyledi: Kitap Ehli`nin Misna si gibi Müslümanlarin Misna`sidir bunlar.
(Ibni Sad/Tabakat 5/140 )

Hz. Ömer Irak`a yolculuga giden arkadaslarina söyle demistir: "Siz öyle bir ülkeye gidiyorsunuz ki halki ari ugultusu gibi Kuran okur. Hadislerle onlari mesgul etmeyiniz ve yollarini saptirmayiniz."
Ahmed Ibni Hanbel, Kitabul Ilel 1/62-63

Hz. Ömer söyle der: "Ancak sizden önceki kavimleri hatirladim, onlar da kitaplar yazmislar ve Allah`in Kitabi’ni birakarak onlara sarilmislardi. Allah`in Kitabi`na hiçbir seyi karistirmam." diger bir rivayette "Allah`in Kitabi`ni asla baska bir seyle degistirmem." baska bir rivayette "Ben yemin ederim ki Allah`in Kitabi`ni hiçbir seyle gölgelemem."
El Hatip, Takyidul Ilm Sayfa 50; Ibni Sad, Tabakat, 3/206

-----
0

Beitrag gepostet am 10.03.09, 23:39 @kaleworld Nr.: 8 Antworten

HZ. OSMANIN HADISLERE KARSI TAVRI

Hz. Osman çok hadis nakletmelerinden dolayi Ebu Hureyre`yi Devs daglarina göndermekle, Kab`i Kirede daglarina sürgün etmekle tehdit etmistir.
Tahzirul Havas 10b.

4 Halife`nin disinda Peygamberimiz`i gören birçok degerli sahabe, gerek 4 Halife döneminde, gerekse 4 Halifeden sonra arkadaslarinin hadislere karsi takindiklari tavri benimsemislerdir. Bu konuda Ibni Abbas ve Abdullah bin Mesud adli meshur sahabeleri görelim:

Seddad, Ibni Abbas`a "Hz. Peygamber bir sey birakti mi?" diye sordu. O da "Sadece Kuran`in iki kapagi arasinda olanlari birakti." cevabini verdi.
Buhari K. Fezailul Kuran 16; Müslim K. Fezailus Sahabe 30,31 Ebu Davud K. Fiten 1, Tirmizi K. Fiten 43

ibni Abbas hadis yazmayi yasaklar ve söyle derdi: "Sizden önceki ümmetlerin sapmalari bu sekilde kitaplar vücuda getirmek yüzünden olmustur."
Ibn Abdül Berr, Camiul Beyanil ilm 1/63-68

Abdullah bin Mesud elinde bir hadis sayfasiyla geldi. Sonra su isteyerek yazilari sildi, sayfanin yakilmasini emretti ve sunu söyledi: "Allah kime bir hadis sayfasinin yerini bildirirse ve o da beni bundan haberdar ederse Allah`a yemin ederim ki, Hindistan`da dahi olsa o hadisi arar bulur ve yok ederdim.
Ebu Reyye, Muhammedi Sünnetinin Aydinlatilmasi s. 27

-----
0

Beitrag gepostet am 10.03.09, 23:42 @kaleworld Nr.: 9 Antworten

HZ ALI'NIN HADISLERE KARSI TAVRI

Hz. Ali minberden su hutbeyi veriyordu: "Yaninda hadis sayfalari bulunanlar gidip onlari yoketsinler. Zira halki helak eden olay, alimlerin naklettikleri hadislere uyarak Kuran`i terk etmeleridir."
Ibn Abdülberr, Camiul Beyanil Ilm

Birgün Hz. Ali`ye gelirler ve "Halk hadislere dalmis." derler. Hz. Ali sorar: "Gerçekten öyle mi?" "Evet” derler. Peygamber`den isittim ki gelecekte vuku bulabilecek bir fitneden söz ediyordu. "O fitneden kurtulus nedir, nasildir?" diye sordum. Resullullah dedi ki:
"Kurtulus Kuran`dadir. çünkü sizden öncekilerin haberleri de, sizden sonrakilerin haberleri de, aranizdakilerin hükmü de ondadir. O gerçek ile yalani birbirinden ayiran kesin bir hükümdür, saka ve bos söz degildir. O`nu terkeden her zorbanin Allah boynunu kirar. Hidayeti, dogru yolu O`ndan baskasinda arayani Allah sapkinliga düsürür.

O, Allah`in en saglam urganidir. O, hikmetle dolu Kuran`dir. O en dogru yoldur. O, bos arzularin haktan saptiramayacagi, dillerin, karistirip belirsiz edemeyecegi, ilim adamlarinin doyamayacagi, çok tekrarlanilmasindan bikilmayan, ilginç özellikleri bitip tükenmeyen bir kitaptir."
Sünen-i Tirmizi/Darimi

-----
0

Beitrag gepostet am 11.03.09, 00:12 @melbayrak Nr.: 10 Antworten

simdi yukarida beyanatlarda hadisi serif olduguna göre, ve allahu teala araf 2 ve 3 te, zuhruf 44 te " biz bu kitabta hicbirseyi eksik birakmadik... ve siz O na tabi olun ...ve siz kuradan sorumlu tutulacaksiniz " dedigine göre, ve bu ayet ve hadisler birbiriyle örtüstügüne göre ne yapacaktik ?

kalbimiz mutmain olana kadar arastiracagiz ve rabbimize yalvaracagiz ki bize yardim etsin ve biz sadece O nu kendimize vekil kilacagiz, O na tevekkül edecegiz ...zira allahu teala

8 / ENFAL - 49 da
İz yekûlul munâfikûne vellezîne fî kulûbihim maradun garrehâulâi dînuhum, ve men yetevekkel alallâhi fe innallâhe azîzun hakîm(hakîmun).
Münafıklar ve kalplerinde hastalık bulunan kimseler şöyle diyorlardı: "Bunları, kendilerinin dîni aldattı." Ve kim Allah'a tevekkül ederse o taktirde Allah, muhakkak ki Azîz (en üstün) ve Hakîm'dir (hüküm sahibi) dir.

6 / EN'AM - 43 te
Fe lev lâ iz câehum be’sunâ tedarraû ve lâkin kaset kulûbuhum ve zeyyene lehumuş şeytânu mâ kânû ya`melûn(ya’melûne).
Böylece onlara darlığımız geldiği zaman yalvarsalardı olmaz mıydı? Fakat onların kalpleri kasiyet bağladı (katılaştı). Şeytan, onlara yapmış oldukları şeyleri süsledi (güzel gösterdi).

buyuruyor...aro

( degerli kardesim, canim kardesim melbayrak, eger yazdiklarim ile ileri gitmis isem allahin huzurunda hakkini helal etmeni diliyorum ins...ama basta da dedigim gibi, ben buraya hakli oldugumu ispat etmek icin degil HAKKI ortaya koymak icin caba gösteriyorum. ve bu dogrultuda eger yanlisim varsa senden ve tüm kardeslerimden beni ikaz etmelerini ve beni bu konuda düzeltmelerini talep ediyorum ).

hey...ve unutmaki seni gercekten cok seviyorum degerli kardesim

allah razi olsun inseallah

savrvb

-----
0

Beitrag gepostet am 26.03.09, 20:19 @melbayrak Nr.: 11 Antworten

allahin en güzel selami, rahmeti ve bereketi, senin ve seni sevenlerin ve seni sevenleri sevenlerin üzerine olsun.

sen gercekten cok güzel bir kardessin ey melbayrak...

allah senden sonsuz razi olsun ins

vel asr

-----
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!

HADIS ÜZERINDE BILMEK ZORUNDA OLDUKLARI...