66 aktive Mitglieder

Beitrag gepostet am 26.02.09, 21:42 Nr.: 1 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
savrvb degerli kardeslerim,

bugün yine resul ve nebi kavramlarini arastirirken bazi sitelerde farkli yorumlar ile karsilastim ve bunu kurani kerimle kiyasladim ins ve sizinle bu konuyu paylasmak istedim ins.

sorularla islamiyet sitesinden alinti :

Resûl ve Nebî Ne Demektir?
Kendisine müstakil bir din ve kitab verilen peyamberlere Resûl, müstakil bir din ve kitab sâhibi olmayıp kendinden önceki bir peygamberin kitabına uygun hareket etmekle vazifeli peygamberlere de Nebî adı verilir...

//www.sorularlaislamiyet.com/subpage.php?s=article&aid=3025

burada ki müstakil kelimesi de ayrica ilgimi cekti ve anlamini ögrenmek istedim...hani müstakil ev satilir diye duymustum ama ne demek oldugunu tam olarak bilmiyordum ins...

bakalim ne demekmis : müstakil ( almanca-türkce)

müstakil unabhängig, selbstständig; allein stehend (bina)

//www.wissen.de/wde/generator/wissen/services/suche/wb/index.html?dictqry=m%FCstakil&Start=%A0%A0Suchen%A0%A0&dictlang=tr

türkce

Müstakil : Bağımsız. Kullanış yönünden başka bir yapı ile bağlantısı olmayan. Kullanış yönünden belli kişi veya kişiler için ayrılmış olan:"Daireye on yıl, yirmi yıl sonra girenlerin her biri başköşelere kurulsun, müstakil oda sahipleri olsun müstakil ve hatta sana emirler versin..."

//www.serki.com/index.php?bolumsec=terimler&id=a0r7rra
veya
//nedir.net/mustakil.html

...

-----
biz kimseye kin tutmayiz...ağyâr bile dosttur bize
0

Beitrag gepostet am 26.02.09, 21:53 @kaleworld Nr.: 2 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
...bu kavramlari ögrendikten sonra bakalim o zaman allahu teala kuranda ne diyor ins

bismillahirahmanirahim

3 / AL-İ İMRAN - 81
Ve iz ehazallâhu mîsâkan nebiyyîne lemâ âteytukum min kitâbin ve hikmetin summe câekum resûlun musaddikun limâ meakum le tu`minunne bihî ve le tensurunneh(tensurunnehu), kâle e akrartum ve ehaztum alâ zâlikum ısrî, kâlû akrarnâ, kâle feşhedû ve ene meakum mineş şâhidîn(şâhidîne).

Ve Allah,NEBILERDEN, "Size kitap ve hikmet verdim. Sonra size, beraberinizde olanı (Allah'ın size verdiği kitapları) tasdik eden bir Resûl geldiği zaman, ona mutlaka îmân edeceksiniz ve ona mutlaka yardım edeceksiniz" diye misak aldığı zaman, "İkrar ettiniz mi (kabul ettiniz mi?) ve bu ağır (ahdimi) üzerinize aldınız mı?" diye buyurdu. (Onlar da): "İkrar ettik (kabul ettik)" dediler. (Allahû Teâlâ): "Öyleyse şahit olun ve Ben sizinle beraber şahitlerdenim." buyurdu.

3 / AL-İ İMRAN - 84
Kul âmennâ billâhi ve mâ unzile aleynâ ve mâ unzile alâ ibrâhîme ve ismâîle ve ishâka ve ya`kûbe vel esbâtı ve mâ ûtiye mûsâ ve îsâ ven nebiyyûne min rabbihim, lâ nuferriku beyne ehadin minhum, ve nahnu lehu muslimûn(muslimûne).
"Allah'a ve bize indirilene ve İbrâhîm (A.S)`a, İsmâil (A.S)`a, İshâk (A.S)`a, Yâkub (A.S)`a ve Yâkub oğulları`na indirilenlere, Hz. Mûsâ`ya ve Hz. Îsâ`ya ve NEBILERE Rab`leri tarafından verilenlere îmân ettik . Onların arasından birini (diğerlerinden) ayırdetmeyiz. Ve biz O`na (Allah`a) teslim olanlarız." de.

5 / MAİDE - 81
Ve lev kânû yu’minûne billâhi ven nebiyyi ve mâ unzile ileyhi mettehazûhum evliyâe ve lâkinne kesîren minhum fâsikûn(fâsikûne).
Ve eğer Allâh`a ve NEBI`ye (Peygamber`e) ve ona indirilene iman etselerdi, onları dostlar edinmezlerdi. Fakat onlardan birçoğu fâsıklardır.

simdi bu ayeti kerimelerde allahu teala apacik beyan etmesine, aciklamasina ragmen kim nebilere kitab verilmemistir resullere verilmistir, nebiler sadece kedinden önce resullere allah tarfindan ( müstakil olarak ) idirilen kitabin aciklamasi görevi verilmistir diyebilir ?????

rabbimiz acikca nebilere, yani peygamberlere ( peygamber aslen farsca bir kelimedir ve kurani kerimde mecvut degildir-fakat nebi kelimesi ile esdegerdir ve tam bir tercümesidir, burasi dogru ins) kitab indirdigini söylüyor...eee peki bu akaidi yazan alimler bu ayeti kerimeleri hic mi okumadilar diye sormazlarmi ya ???

...

-----
0

Beitrag gepostet am 26.02.09, 22:06 @kaleworld Nr.: 3 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
ve birde bakalim her resule ( ki allah kitab verdiginin nebi oldugunu söylüyor-yani burasi da yanlis gibi görünüyor ) ayri bir kitab mi vermis ( ayri bir kanun, birbirinden bagimsiz-ayri bir seriat ) mi vermis ?
bismillahirahmanirahim
5 / MAİDE - 48
Ve enzelnâ ileykel kitâbe bil hakkı musaddıkan limâ beyne yedeyhi minel kitâbi ve muheyminen aleyhi fahkum beynehum bimâ enzelallâhu ve lâ tettebi` ehvâehum ammâ câeke minel hakk(hakkı) li kullin cealnâ minkum şir`aten ve minhâcâ(minhâcen) ve lev şâallâhu le cealekum ummeten vâhıdeten ve lâkin li yebluvekum fî mâ âtâkum festebikûl hayrât(hayrâti) ilâllâhi merciukum cemîan fe yunebbiukum bimâ kuntum fîhi tahtelifûn(tahtelifûne).
Ve, (Ey Muhammed) sana ellerindeki kitapları tasdik edici (doğrulayıcı) ve onu koruyucu olarak bu Kitab`ı hakk ile indirdik. Artık onların aralarında Allah`ın indirdiğiyle hükmet ve sana Hakk`tan gelenden ayrılıp da onların hevalarına uyma. Sizden hepiniz için (tek) bir şeriat, ve açık bir yol belirlemiştik. Ve Allah dileseydi, elbette sizi tek bir ümmet yapardı. Ancak bu sizi, verdikleri ile denemek içindir. O halde hayırlarda yarışın! Sizin hepinizin dönüşü Allah`adır. O zaman hakkında ayrılığa düştüğünüz şeyleri,size haber verecek.
22 / HAC - 67
Li kulli ummetin cealnâ menseken hum nâsikûhu fe lâ yunâziunneke fîl emri ved`u ilâ rabbik(rabbike), inneke le alâ huden mustekîm(mustekîmin).
Ve Biz, bütün ümmetler için mensek (tek bir şeriat) tayin ettik. Onlar, onunla (o şeriatle) amel ederler (etsinler). Öyleyse emrim konusunda seninle niza etmesinler (çekişmesinler). Sen, Rabbine davet et. Muhakkak ki sen, mutlaka mustakîm (Allah'a doğru istikametlenmiş) olan hidayet üzeresin.
42 / ŞURA - 13
Şerea lekum mined dîni mâ vassâ bihî nûhan vellezî evhaynâ ileyke ve mâ vassaynâ bihî ibrâhîme ve mûsâ ve îsâ, en ekîmûd dîne ve lâ teteferrekû fîh(fîhi), kebure alel muşrikîne mâ ted’ûhum ileyh(ileyhi), allâhu yectebî ileyhi men yeşâu ve yehdî ileyhi men yunîb(yunîbu).
(Allah) dînde, onunla Hz. Nuh`a vasiyet ettiği (farz kıldığı) şeyi (şeriati),"Dîni ikame edin (ayakta, hayatta tutun) ve onda (dînde) fırkalara ayrılmayın."diye Hz. İbrâhîme, Hz. Musaya ve Hz. İsaya vasiyet ettiğimiz şeyi Sana da vahyederek, size de şeriat kıldı. Senin onları, kendisine çağırdığın şey (Allah'a ulaşmayı dileme) müşriklere zor geldi. Allah, dilediğini Kendisine seçer ve O`na yöneleni, Kendisine ulaştırır(ruhunu hayatta iken Kendisine ulastirir
-----
0

Beitrag gepostet am 26.02.09, 22:08 @kaleworld Nr.: 4 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
33 / AHZAB - 62
Sunnetallâhi fîllezîne halev min kabl(kablu), ve len tecide li sunnetillâhi tebdîlâ(tebdîlen).
Daha önce geçmiş olanlar hakkında (da), Allah'ın sünneti (kanunu) budur. Ve Allah'ın sünnetinde asla bir değişiklik bulamazsın.

degerli kardeslerim benim.bazi din alimleri ( ve bunlar halkla iliskiler acisindan önemli bir mevkii ve makamda ) hem sadece resullere kitap verir allah diyor, ve hemde herbirine ayri bir seriat verir diyor...ama allah kitabinda ne diyor diye sormazmi insan kendine ???

SORAR VE ZAMANI GELMISTIR...bi iznillah

ve ben ins inaniyorum ki, eger ben sorabilyor ve cevap ariyabiliyorsam bunu herkeste yapar ...

görüsmek üzere inseallah

allah razi olsun

savrvb

-----
0

Beitrag gepostet am 28.02.09, 00:12 @kaleworld Nr.: 5 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
ekleme ins

bismillahirahanirahim

17 / İSRA - 77
Sunnete men kad erselnâ kableke min rusulinâ ve lâ tecidu li sunnetinâ tahvîlâ(tahvîlen).
Senden önce de gönderdiğimiz resûllerimizin sünneti (sünnetullah: Allah'ın kanunu) budur. Ve sünnetimizde (kanunumuzda) bir değişiklik bulamazsın.
-----
0

Beitrag gepostet am 08.03.09, 04:02 @kaleworld Nr.: 6 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
48 / FETİH - 23
Sunnetellâhilletî kad halet min kabl(kablu), ve len tecide li sunnetillâhi tebdîlâ(tebdîlen).
Daha önceden beri devam eden, Allah'ın sünneti budur. Ve Allah'ın sünnetinde bir değişiklik bulamazsın.
-----
0

Beitrag gepostet am 14.03.09, 22:55 @kaleworld Nr.: 7 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
Zitat:
degerli kardeslerim benim.bazi din alimleri ( ve bunlar halkla iliskiler acisindan önemli bir mevkii ve makamda ) hem sadece resullere kitap verir allah diyor, ve hemde herbirine ayri bir seriat verir diyor...ama allah kitabinda ne diyor diye sormazmi insan kendine ???

19 / MERYEM - 29
Fe eşâret ileyh(ileyhi), kâlû keyfe nukellimu men kâne fîl mehdi sabiyyâ(sabiyyen).
Bunun üzerine, onu (çocuğu) işaret etti. (Onlar) dediler ki: "Beşikte olan bir sabi (bebek) ile biz nasıl konuşuruz?"

19 / MERYEM - 30
Kâle innî abdullâh(abdullâhi), âtâniyel kitâbe ve cealenî nebiyyâ(nebiyyen).
(Bebek) şöyle dedi: "Muhakkak ki ben, Allah'ın kuluyum. Bana kitap verdi ve beni nebî (peygamber) kıldı."
-----
0

Beitrag gepostet am 26.03.09, 20:24 @kaleworld Nr.: 8 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
57 / HADİD - 26
Ve lekad erselnâ nûhan ve ibrâhîme ve cealnâ fî zurriyyetihimen nubuvvete vel kitâbe fe minhum muhted(muhtedin), ve kesîrun minhum fâsikûn(fâsikûne).
Ve andolsun ki, Hz. Nuh'u ve Hz. İbrâhîm'i gönderdik. Ve onların zürriyetlerinden nebîler kıldık. Ve kitap (verdik). Böylece onlardan bir kısmı hidayete erenlerdir ve onların çoğu fasıklardır.
-----
0

Beitrag gepostet am 20.04.09, 20:10 @kaleworld Nr.: 9 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
2 / BAKARA - 213
Kânen nâsu ummeten vâhıdeten fe beasallâhun nebiyyîne mubeşşirîne ve munzirîne, ve enzele meahumul kitâbe bil hakkı li yahkume beynen nâsi fî mâhtelefû fîh(fîhi), ve mâhtelefe fîhi illellezîne ûtûhu min ba’di mâ câethumul beyyinâtu bagyen beynehum, fe hedâllâhullezîne âmenû li mâhtelefû fîhi minel hakkı bi iznih(iznihî), vallâhu yehdî men yeşâu ilâ sırâtın mustakîm(mustakîmin).

İnsanlar bir tek ümmetti. Sonra Allah, müjdeleyici ve uyarıcı peygamberler beas etti (hayata getirdi, gönderdi). Ve onlarla birlikte insanların aralarında, ayrılığa düştükleri şey hakkında hüküm vermeleri için hak ile kitap indirdi. Kendilerine (apaçık) beyyineler (belgeler) geldikten sonra kendi aralarındaki çekememezlik (ve haset yüzünden) onun hakkında ayrılığa düşenler, sadece kendilerine (kitap) verilenlerdir. Bu sebeple âmenû olan (Allah'a ulaşmayı dileyen) o kimselerin haktan yana ayrılığa düştükleri şeyi (hidayeti) açıklamaları için Allah, Kendi izniyle onları hidayete erdirdi. Allah, dilediği kimseyi Sıratı Mustakîm'e iletir.
-----
0

Beitrag gepostet am 03.05.09, 16:27 @mustikhan Nr.: 10 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
savrvb...hay allah razi olsun

hayir o yetmemis ve her resule ( ki allah indirdigi kitabi nebilerine verdigini söylüyor ins. ) ayri bir seriat kitabi verir allah denmis...

maide 48
hacc 67
sura 13
ahzap 62
isra 77
fetih 23

bu istikamette en iyi ispat vasitalardindandir...yani allahin indinde din islamdir, ve birakin yeryüzünde, kainatta allahin islam dininden baska hicbir zaman baska bir din olmamistir.

3 / AL-İ İMRAN - 19
İnned dîne indâllâhil islâm(islâmu), ve mahtelefellezîne ûtûl kitâbe illâ min ba’di mâ câehumulılmu bagyen beynehum, ve men yekfur bi âyâtillâhi fe innallâhe serîul hısâb(hısâbı).

Muhakkak ki Allah'ın indinde dîn, İslâm'dır (teslim dînidir). Kendilerine kitap verilenler, kendilerine ilim geldikten sonra aralarındaki hased sebebiyle ihtilâfa düştüler. Ve kim Allah'ın âyetlerini örterse (inkâr ederse), o taktirde, muhakkak ki Allah, hesabı çabuk görendir.

bu din islam / teslim dinidir.

1.ruhun allaha teslimi ( dünya hayatini yasarken allaha ulasmayi dilemek )

2. fizik vücüdun allaha teslimi (fizik bedenini ALLAH a kul etmek )

3. nefsin allaha teslimi ( nefsini müslüman yapmak )

4. iradenin allaha teslimi ( hak bir takvanin sahibi olup irsad olmak )

allah razi olsun

...devam edecek ins...
-----
0

Beitrag gepostet am 11.07.09, 01:02 @kaleworld Nr.: 11 Antworten

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI
6 / EN'AM - 89
Ulâikellezîne âteynâhumul kitâbe vel hukme ven nubuvveh(nubuvvete), fe in yekfur bihâ hâulâi fe kad vekkelnâ bihâ kavmen leysû bihâ bi kâfirîn(kâfirîne).

İşte onlar, kendilerine kitap, hikmet ve peygamberlik verdiğimiz kimselerdir. Onlar eğer, onu inkâr ederlerse artık, onu inkâr etmeyecek bir kavmi ona vekil ederdik.
-----
ALLAHA ULASMAYI DILE...denilirse dinle..iyi dinle
0

Antworten
Der Inhalt darf max. 30000 Zeichen lang sein!

RESUL VE NEBI KAVRAMLARI